Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Naftové Maserati?

Maserati Levante Diesel je odpoveďou na meniace sa preferencie zákazníkov. Ani slávne talianske meno nemusí povinne znamenať, že sa pod kapotou skrýva veľké, charizmatické srdce.

Toto je historicky prvé Maserati, ktoré testujeme na stránkach tohto časopisu. Táto značka totiž vstúpila na náš trh len pred dvoma rokmi. Ako prvý testujeme rovno jej najúspešnejší model. Veľmi by sme si želali, aby to bol nejaký športiak s atmosférickým motorom V8, ale dnešný trh je iný. SUV sú v kurze, predaj Maserati sa tiež radikálne zvýšil, odkedy je v ich ponuke aj model Levante. Ak teda pre značku získa dostatok peňazí na vývoj tých áut, ktoré majú chytiť za srdce, sme s tým úplne v spokojní.

Maserati Levante diesel

Taliansky majestát

Pre značku, známu svojimi emóciami nabitými športovými autami so zvukom, ktorý rozdeľuje kontinenty, nie je prechod do segmentu obéznych SUV práve jednoduchý. Maserati Levante na to šlo figliarsky. Jasné, Levante nie je 50-kilová modelka, ale svojimi tvarmi mu patrí korunka v kategórii plus-size. Dizajnéri natiahli jeho vyššie stavanú karosériu čo najviac do priestoru, takže vo výsledku vôbec nepôsobí ťažkopádne. Je však veľké. Má rázvor vyše 3 metre a do dĺžky meria kúsok cez 5 metrov, z čoho podstatnú časť zaberá iba kapota, na ktorej by mohli pristávať ľahké lietadlá. Šírka auta tiež nepatrí medzi skromné – takmer 1,97 metra. Uznanlivým prikývnutím k tradičným hodnotám Maserati sú niektoré dizajnové detaily, ako napríklad šestica funkčných výduchov v predných blatníkoch alebo logo Maserati na C-stĺpiku. Dominantná „papuľa“ a prísne prižmúrené predné svetlomety nenechajú nikoho na pochybách, s akým autom majú do činenia. Výsledný dizajn je veľmi príjemný mix elegantného a športového dizajnu, takže auto vôbec nepôsobí vulgárne. Skôr naopak – počas testu som naň mal od okolia iba pozitívne reakcie.

Maserati Levante diesel

Karbón a koža

Interiér hrá podobnú pesničku. Vstupuje sa doň cez bezrámové dvere, čo je v tomto segmente unikát. Dvere prekrývajú prahy, takže si pri vystupovaní nezašpiníte oblečenie. To, čo vás čaká vo vnútri, úzko závisí od toho, aká štedrá bola vaša peňaženka pri špecifikácii auta. Súdiac podľa testovaného kusu sa oplatí investovať. Interiér testovaného Levante bol takmer celý čalúnený nádhernou červenou kožou, ktorá tvorila ostrý kontrast s doplnkami z pravého karbónu. Karbón bol dokonca aj na volante, čo síce nie je najpraktickejšie, ale rozhodne je to efektné. Ak nechcete, nemusíte ho tam mať. Keď sme pri volante, nedá mi nespomenúť nádherne vypracované veľké hliníkové pádla prevodovky. Škoda, že celkový dobrý dojem trochu kazí stredový panel s displejom a výduchmi ventilácie, ktorý je plastový a v takomto neobyčajnom aute príliš obyčajný. Situáciu nezachraňujú ani hodinky Maserati umiestnené na vrchu palubnej dosky. Takéto výstrelky si síce dovoľujú spravidla len tie exkluzívnejšie autá, ale hodinky v Maserati Levante nevyzerajú ktovieako hodnotne. Netreba zabudnúť, že Levante je vlastne rodinné auto, takže ponúka kopec miesta na zadných sedadlách a nastaviteľné opierky k tomu. Batožinový priestor má objem 580 litrov a zadné sedadlá sa dajú sklopiť do roviny.

Maserati Levante diesel Maserati Levante diesel

Maserati Levante diesel Maserati Levante diesel

Možnosti a chaos

Maserati Levante nezaprie svoj pôvod v koncerne FCA. Napríklad logika dotykovej obrazovky je v podstate rovnaká. Obsahuje dokonca obrazovku „so všetkými funkciami“, podobne ako Volvo. Má však pár háčikov. Na jednej strane vám umožní „vytiahnuť“ si z ponuky 6 obľúbených položiek do spodného riadku obrazovky, na druhej strane má dosť monotónnu grafiku a hľadať tie menej používané funkcie za jazdy nie je jednoduché. To ešte umocňuje nie práve ideálna odozva dotykovej obrazovky a zoradenie ikoniek podľa abecedy. V angličtine teda ikonky vyhrievania sedadiel Driver seat a Passenger seat nenájdete vedľa seba. A fyzické tlačidlá pre to neexistujú, čo je škoda. Na rozdiel od Jeepu sa dá v menu obrazovky pohybovať aj pomocou dvojitého otočného ovládača. Vrchným kolieskom nastavujete hlasitosť audiosystému, spodným sa pohybujete v menu. To má ďalší háčik – ovládač je totiž iba otočný, nie štvorsmerový, takže navigácia pomocou neho trvá dlho a je nepraktická. Ak by ste na ňom navyše čakali dotykovú plôšku na zadávanie mien alebo adries, nedočkáte sa, pritom Audi aj BMW takúto funkciu ponúkajú aj v oveľa lacnejších modeloch. Kvitujem však fyzické tlačidlo „Späť“, nachádzajúce sa hneď pred otočným ovládačom. Mierny chaos vytvára aj logika volenia režimov prevodovky. Elektronický volič je plne sekvenčný vrátane pozície P. To však znamená, že ak si nedáte pozor, ľahko namiesto R zaradíte P, prípadne namiesto D zaradíte N, ak si nebudete počítať, koľko „cvakov“ musíte s pákou spraviť. Keďže sa vždy vráti do východiskovej polohy, je radenie mätúce. Pre aktiváciu manuálneho režimu navyše nemôžete páku posunúť smerom k vodičovi, ako to naznačuje schéma na voliči, ale musíte stlačiť tlačidlo M, umiestnené v jednom rade medzi tlačidlami jazdných režimov a tlačidlom vypínania stabilizácie. Maserati Levante však stačí nastaviť raz a potom ho nechať tak. Na ostatné veci si rýchlo zvyknete alebo budete používať Apple Car Play či Android Auto, ktoré toto auto zvláda perfektne, a potom si už môžete nerušene vychutnávať každodennú jazdu v tomto nádhernom SUV.

Maserati Levante diesel

Seriózne predpoklady

Úprimne sa ani nehnevám, že Maserati Levante nemá najlepší infotainment na svete, keď vidím, koľko starostí si dali s podvozkom. Maserati sa chváli, že Levante má najnižšie ťažisko a súčiniteľ odporu vzduchu spomedzi konkurencie. Zároveň si dali inžinieri záležať, aby malo toto SUV rozloženie hmotnosti 50:50. Preto je predný pomocný rám hliníkový a zadný oceľový. Vzadu sa nachádza aj akumulátor. Dvere, predná a zadná kapota sú z hliníka pre ušetrenie hmotnosti. Aj napriek tomu váži Levante Diesel 2,2 tony, čo je dosť. Má však ešte ďalšie vychytávky, ktoré mu dávajú seriózne šoférske predpoklady. Jeho pohon 4×4 posiela väčšinu času všetok výkon na zadnú nápravu a prednú pripája podľa potreby až do pomeru 50:50 v priebehu len 150 ms. Na zadnej náprave je navyše štandardne 2-cestný mechanický samosvorný diferenciál, doplnený o elektronickú funkciu torque vectoringu. Vzduchový podvozok s lichobežníkmi vpredu je vybavený adaptívnymi tlmičmi Skyhook, ktoré neustále menia svoju tuhosť v závislosti od nastavenia a aktuálnych podmienok na ceste. Jednotlivé diely skladačky teda vyzerajú mimoriadne atraktívne, takže aký vytvoria celkový obraz?

Čierny Peter

Jeden diel skladačky sme ešte nespomenuli. Je ním srdce testovaného Levante, ktoré tvorí dieselový motor 3,0 V6 preplňovaný jedným turbom. Žiaľ, práve ten trochu kazí výsledný dojem z auta. To neznamená, že je zlý. S výkonom 202 kW (275 koní) a krútiacim momentom 600 Nm je spomedzi dnešnej konkurencie, ktorá z rovnakého objemu doluje aj o 50 koní viac, trochu podvyživený, ale  reálne poskytuje autu krásny, mocný záťah a pritom dokáže jazdiť aj za 8 l/100 km. Jeho spriahnutie s osemstupňovým automatom je vynikajúce a používanie pádiel pod volantom je hotová radosť. Lenže toto je Maserati. Maserati bolo vždy najprv počuť a až potom vidieť a aj keď to neboli vždy najpraktickejšie autá, mali takú charizmu, že im všetci všetko s láskou odpustili. Levante Diesel túto barličku nemá. Je pravda, že v režime Sport sa aktivuje systém Maserati Active Sound, takže sa z výfuku začnú ozývať dunivé zvuky veľkoobjemového motora k potešeniu nielen vás, ale aj okolia… Lenže dieselový charakter motora to nezakryje. Práve preto, že som počas jázd nebol zamestnaný neustálym slintaním nad vrčaním exotického motora, začal som si viac všímať nedostatky a nedokázal som sa do Maserati Levante zamilovať tak, ako som si to pôvodne predstavoval.

Svetlé momenty

Lenže Levante nemôžem iba kritizovať. Pozícia za volantom je v ňom perfektná. Volant má dobrý tvar a dá sa vytiahnuť pekne k hrudi. Krásne sedadlá sú aj komfortné a poskytujú telu v zákrutách primeranú oporu. Pri jazde po dobrých cestách si všímam riadenie, ktoré po novom využíva elektromechanický posilňovač. Má veľmi dobrý pomer. Je rýchle, ale nie až tak, aby z neho bol predok auta nervózny. Bohužiaľ v ňom nenájdete takmer žiadnu spätnú väzbu od predných kolies. Veľmi sa mi páči predná náprava, ktorú je jednoduché presne nasmerovať do zákruty a ktorá drží stopu oveľa dlhšie, než by hmotnosť auta napovedala. Športový režim má dve polohy: jedna iba priostrí reakcie motora a prevodovky, druhá pritvrdí tlmiče a zníži podvozok. V druhej je s autom ozaj radosť jazdiť cez zákruty. Cítiť, že Levante je vyvážené a tiahle oblúky si doslova užíva. Pri výjazdoch cítiť, že väčšina výkonu ide cez zadné kolesá a ak sa šmýka, môžete s vypnutou stabilizáciou driftovať do zbláznenia. Auto je na snehu a ľade krásne ovládateľné. Jeho hmotnosť sa vám pripomenie až pri prudkých zmenách smeru. Samozrejme, s dieselovým SUV nebude každý jazdiť ako pretekár. Levante je vynikajúce aj pri pokojnej jazde. Na horších cestách síce nemá úplne pokojný podvozok, ale to prisudzujem obrovským 21-palcovým kolesám. Verím, že s menšími diskami by Levante zvládalo nerovnosti lepšie, aj keď všeobecne mu chýba poriadny výpad tlmičov. Tie občas buchnú pri prejazde spomaľovačov. Inak je Levante Diesel skvelým spoločníkom na dlhé cesty. Je veľmi dobre odhlučnené (má dokonca zdvojené sklá) a dlhé nerovnosti zvláda elegantne. Aerodynamický hluk ani nestojí za reč. Na pohodlné cestovanie môžete zvoliť režim ICE, čo je ekvivalent komfortného režimu s mimoriadne hladkými zmenami prevodových stupňov. Režim Off-Road hádam vysvetľovať netreba. Škoda, že tu nie je aj individuálny režim, kde by ste si jednotlivé parametre jazdy mohli navoliť podľa seba, prípadne aspoň tlačidlo aktívneho výfuku. Jeho bublanie je totiž jedna z mála výnimočných vecí na tejto pohonnej jednotke.

Realita nepustí

Lenže nemôžem Maserati Levante Diesel hodnotiť len ako automobilový fanúšik. Mnoho ľudí proces šoférovania vôbec nezaujíma – chcú len krásne, výnimočné a neopozerané luxusné SUV s dobrým výkonom a rozumnou spotrebou. To Maserati Levante spĺňa do bodky. Ako nadšencovi, ktorý chcel spoznať čaro skutočného Maserati (aj keď ako SUV), mi chýbal poriadne vokálny a výkonný motor. Ako človeku, ktorý chce vystúpiť z početného radu nemeckých SUV a kúpiť si exkluzívne auto so slávnym menom na každodenné používanie, by mi nechýbalo takmer nič.

Maserati Levante Diesel GranSport

Čo treba uznať: Levante využíva solídnu mechaniku.

Čo nám chýbalo: Individuálny jazdný režim.

Čo nás prekvapilo: Ovládateľnosť na šmykľavom povrchu.

Tabuľka:

Cena: základ/test: 72 653/104 047 €

Záruka: 3 roky bez obmedzenia km

Motor: vznetový preplňovaný V6/24V, zdvihový objem valcov 2 987 cm3, max. výkon 202 kW (275 k) pri 4 000 ot.min-1, max. krútiaci moment 600 Nm pri 2 000 – 2 600 ot.min-1. Emisie CO2 189 g/km.

Jazdné výkony, spotreba: 0 – 100 km/h za 6,9 s, vmax= 230 km/h, spotreba výrobca/test 7,2/8,1 l/100 km.

Text: Juraj Hrivnák, foto: autor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov