Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rekord Hondy Civic Type R na Nürburgringu

Honda Civic Type R vytvorila na okruhu Nürburgring-Nordschleife nový traťový rekord pre vozidlá s pohonom prednej nápravy. Honda News v týc zverejnila, že prešiel tento svetoznámy okruh vývojový automobil za 7 minút a 43,8 sekundy.

K novému rekordnému času nového modelu Civic Type R na okruhu Nordschleife, ktorý zlepšil predchádzajúci rekord o takmer sedem sekmd, prispel rad faktorov. Pod jeho kapotou pracuje optimalizovaný a upravený 2,0-litrový motor VTEC TURBO s výkonom 235 kW/320 k a krútiacim momentom 400 Nm. Akcelerácia vozidla je vylepšená novými nižšími prevodovými pomermi šesťstupňovej manuálnej prevodovky. Ucelená aerodynamická výbava nového modelu Type R prináša jedinečnú stabilitu pri vysokých rýchlostiach s ideálnym pomerom medzi vztlakom a odporom. Nové viacprvkové zavesenie zadných kolies zvyšuje stabilitu pri brzdení a dovoľuje začať brzdiť výrazne neskôr a umožňuje na trati brzdiť neskôr do zákrut a prechádzať zákruty vyššou rýchlosťou.

     

Hlavný konštruktér podvozku modelu Honda Civic Type R Ryuichi Kijima popísal najvýznamnejšie zlepšenia v porovnaní s vozidlom predchádzajúcej generácie: „Prejazd zákrutami je teraz rýchlejší, lebo automobil má dlhší rázvor náprav, nové viacprvkové zadné zavesenie a optimalizovanú aerodynamiku, ktorá zvyšuje stabilitu,“ uviedol Ryuichi Kijima. „Napríklad do zákruty Metzgesfeld jazdci zvyčajne vchádzajú rýchlosťou približne 150 km/h. Vďaka zlepšenej stabilite prejde nový model Type R  túto stredne rýchlu zákrutu približne o 10 km/h rýchlejšie, čo umožnilo novému modelu Type R dosiahnuť nový rekordný čas.“

     

Technické špecifikácie rekordného auta zodpovedajú špecifikácii finálneho sériového vozidla. Z bezpečnostných dôvodov bol do vozidla nainštalovaný bezpečnostný rám proti preklopeniu, ktorý však nijako nezvýšil tuhosť rámu karosérie. Aby sa kompenzovala hmotnosť rámu, bol dočasne demontovaný infotainmentový systém Honda Connect a zadné sedadlá. Vozidlo malo obuté pneumatiky, ktoré zodpovedali bežným predpisom cestnej premávky.

Výroba nového Civic Type R pre európskych zákazníkov sa začne v lete 2017 v závode HUM (Honda of the UK Manufacturing) vo Swindone, globálnom výrobnom stredisku pre desiatu generáciu modelu Civic. ModelTyp R sa bude vyvážať do celej Európy a na ďalšie svetové trhy, vrátane Japonska a v Severnej Amerike.

Nový model Civic Type R je súčasťou najrozsiahlejšieho vývojového programu úplne novej desiatej generácie modelu Civic v doterajšej histórii značky Honda. Bol technicky spracovaný tak, aby prinášal čo najatraktívnejšiu dynamiku v segmente hatchbackov – na ceste aj na pretekárskej dráhe.

Honda (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov