Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Test: Honda CB 1000R

Honda CB 1000R. Rýchlosť má v génoch, ale krásne na nej je, že sa s ňou dá jazdiť aj absolútne pokojne – skoro až predpisovo. Hneď na úvod musím povedať, že Honda CB 1000R je členom rodiny Neo Sports Café, v ktorej sa spája klasika a ultramoderné prvky. A to je dnes nanajvýš „in“. „Litrovicu“ dopĺňa tristovka pre majiteľov vodičáku kategórie A2 a stodvadsaťpäťka pre dorast, teda pre „á-jednotkárov“.

 

Test HONDA CB 1000R

Stručne

Čo treba uznať: Quickshifter skráti radenie na zlomok toho, čo by to trvalo so spojkou.

Čo nám chýbalo: Nastaviteľná spojková páka.

Čo nás prekvapilo: Samotné sedadlo je vcelku pohodlné.

Na tisícke nenájdete takmer žiaden dekoratívny ani krycí plast. Absolútnou dominantou stroja je „tučný“ motor s krásnymi nerezovými zvodmi a mohutná prevodovka. Všetko ostatné je absolútne minimalistické. Motorka tak vyzerá ako masa svalov.  Opticky pôsobí tak, že všetko padá na predok a že aj posed bude riadne bojovný. V skutočnosti som bol veľmi príjemne prekvapený, pretože ten posed vôbec nie je taký nekompromisný. Naopak, telo som mal iba mierne predklonené a vzhľadom na nápor vzduchu som sa nemusel celý čas opierať o riadidlá. Moje predlaktie trpelo iba pri viacnásobnom silnom brzdení, keď som to kalil. Vtedy mi to však bolo jedno. Dokonca ani kolená som nevnímal ako problematické – a to, prosím pekne, ako bežec a cyklista som obzvlášť citlivý na príliš skrčené kolená. Nádrž má 16,2 litra, takže pri spotrebe cez 6 litrov sa vo vydarené dni otočíte na pumpe aj niekoľkokrát. Dôležitá je však iná vec – nádrž je v mieste stehien a kolien štíhla, takže vám neodtláča nohy od seba. V konečnom dôsledku sa motorke za to odvďačia vaše bedrové kĺby. Samotné sedadlo je vo výške 830 mm nad zemou, je tvarovaná športovo a má pomerne tvrdú výplň. Ani zďaleka však takú tvrdú, ako mávajú „jogurty“. Keď to zhrniem, tak som sa na moje veľké prekvapenie ani po niekoľkohodinovej jazde necítil, ako keby ma prešiel parný valec. Jedinou výčitkou vzťahujúcou sa k posedu – aj to nepriamo – môže byť akurát to, že som si nevedel nastaviť zrkadlá tak, aby som v nich nemal svoje paže, resp. lakte. A spolujazdkyňa? Veľa luxusu si neužije, dokonca ani držadlá nenájde (tie sú schované pred očami pod jej sedadlom, a keď ich aj nájde, tak sa ich nedokáže poriadne držať), ale to vôbec nevadí, o to viac sa bude na vás lepiť. Prístrojový štít je – ako inak – plne digitálny, samozrejmosťou je palubný počítač a tiež indikátor aktuálne zaradeného prevodového stupňa. Škoda, že spojková páčka nie je nastaviteľná – spojka sa totiž ovláda lankom. Niežeby mi bola príliš ďaleko či nebodaj mimo dosahu prstov, ale v porovnaní s brzdou som na ňu dočiahol menej komfortne. Tá má totiž šesť stupňov nastavenia a ten rozsah je skutočne veľký.

Test HONDA CB 1000R

Srdce z jogurtu

Ak mám hovoriť o dynamike, v podstate by stačilo, aby som povedal, že CB 1000R má srdce zo supešportu CBR1000RR Fireblade. Keď k tomu dodám, že vyvinie 107 kW (145 k) a samotná motorka váži 212 kg, tak je všetko podstatné povedané. Každému musí byť jasné, že tento stroj ide ako šialený. V skutočnosti je motor komplexne prepracovaný. S pôvodným agregátom z roku 2006 má spoločné len vŕtanie valcov a zdvih piestov, plus základné rozmery, ale už kompresný pomer je vyšší (11,6:1). Zväčšil sa aj zdvih sacích a výfukových ventilov, škrtiaca klapka má väčší priemer (44 mm), sacie kanáliky majú väčší prierez, spaľovacie komory sú prepracované, piesty sú kované. Upravený airbox a sacie potrubie kladú nasávanému vzduchu oveľa menší odpor. A mohol by som pokračovať. Najväčšou zmenou je elektronické ovládanie škrtiacej klapky Throttle-by-Wire, čo umožnilo implementovať rôzne charakteristiky odozvy motora na plyn (na displeji má značku P), intenzity brzdenia motorom (značka EB) a tiež charakteristiku trakčnej kontroly (T). Motocykel má tri prednastavené jazdné režimy Sport, Standard, Rain, v ktorých sa menia charakteristiky spomínaných troch parametrov. Štvrtým režimom je User, v ktorom si jednotlivé parametre môžete nastaviť podľa vlastného uváženia. Každý z parametrov pritom ponúka tri stupne nastavenia. Štvrtým levelom pre trakčnú kontrolu je Off – môžete si ju úplne vypnúť.

Test HONDA CB1000R

Honda CB 1000R je rýchla ako blesk

Motor je silný naprieč celým otáčkovým pásmom a má krásnu charakteristiku. Štyri valce sa vedia do toho oprieť už aj v nízkych otáčkach, takže nie je problém jazdiť absolútne pokojne – skoro až predpisovo – a vychutnávať si pritom výhľad na okolie. Či už na baby v minisukniach v meste alebo na lesy, lúky a polia na okreskách. Pri takejto jazde má motor krásny sýty zvuk podporený príjemným barytónom výfuku. Všetci spozornejú a obzrú sa po vás, ale nikoho tým zvukom neotravujete. S rastom otáčok a samozrejme úmerne rýchlosti otáčaniu plynovej rukoväti rastie aj chuť do života. A platí to o motore, motorke ako takej aj o vás samotnom. Na prudšie pridanie plynu motor reaguje okamžitou snahou dvihnúť predné koleso k nebesiam. Otáčkomer preletí stupnicou tak rýchlo, že sa ani nestačíte uvedomiť. Cvak dvojka a znova, cvak trojka… Ani nemáte odvahu pozrieť sa na tachometer, koľko máte „nakúpené“. Stromy okolo sa rozmažú, autá sa stanú neidentifikovateľnými, cesta sa razom zúži na akúsi lávku… Schválne som nehovoril o spojke ani o opätovnom pridaní plynu, pretože testovaná verzia má v opcii za 690 € quick shifter, ktorý umožňuje radiť bez spojky. Len kopnete do radičky (pod plynom), elektronika na okamih povolí plyn, zároveň dôjde k zaradeniu ďalšieho stupňa a ide sa ďalej. Celé to trvá zlomok sekundy. Nech by ste boli akokoľvek rýchly, so spojkou by ste to dali za násobne dlhší čas. Quick shifter funguje oboma smermi, teda pri preraďovaní smerom nahor aj pri podraďovaní. Smerom nahor musíte mať motor pod plynom, pri podraďovaní zasa uvoľnený plyn. Krásne a zároveň prekvapivé na tom je, že s quick shifterom má zadné koleso oveľa menšiu tendenciu podkĺznuť pri podraďovaní ako pri radení so spojkou. Vďaka tomu som si mohol dovoliť podraďovať ešte aj neskoro v nájazdoch do zákruty. Rovnako hladší je aj záber kolesa pri radení smerom nahor, než by bol pri rýchlom púšťaní spojky do záberu. Motorka je teda pri radení smerom nahor stabilnejšia. Zároveň musím povedať, že pri poriadnom potiahnutí motora, najmä na prvých prevodových stupňoch, citeľne sekne s motorkou. Jednoducho tá zmena prevodového stupňa je taká rýchla a záťah motora taký vehementný, že mi pri prvom takomto potiahnutí motora skoro vystrelilo motorku spod zadku. Ešteže sedadlo spojlujazdca je vyššie ako to moje. Emotívnu jazdu sprevádza živelný zvuk, ktorý sa na posledných pár tisíc otáčok zmení na ohlušujúci rev. Taký, že keď tomu „vyhulím“ v Rači, tak to musia počuť aj v Lamači. Pre mimobratislavčanov to sú dva mestské štvrte na opačnom konci mesta. Mimochodom, obmedzovač je nastavený na 12 000 ot.min-1. K dynamike výraznou mierou prispieva aj krátke sprevodovanie. V stovke točí motor na šestku už zhruba 4 100 otáčok. Ak sa vrátim k motoru, musím povedať, že má krásne dávkovateľný plyn pri rýchlej jazde, ale pri pokojnej vie pri uvoľnení a následnom pridaní plynu na nižšie prevodové stupne šklbnúť s motocyklom. Nehanbite sa v meste jazdiť na režim Rain, vtedy je tento efekt minimálny.

Test HONDA CB 1000R

Podvozok Hondy CB 1000R je plne nastaviteľný

Silnému motoru skvelo sekunduje podvozok, vďaka ktorému kolesá kopírujú vozovku až do extrémností. Samotný podvozok má bojovnú geometriu a čo sa týka tuhosti, tak je patrične pevný, ale neotravuje, pretože pracuje progresívne. S dĺžkou zdvihu kolies zvyšuje útlm. Vpredu je vidlica Showa SFF-BP (Showa Separate Function Front Fork Big Piston), čiže na jednej vidlici nastavujete útlm pri kompresii a v ťahu tlmiča (v oboch smeroch samostatne) a na druhej predpätie pružiny. Takýmto riešením konštruktéri dosiahli plne nastaviteľný predok a zároveň ušetrili na hmotnosti. Vzadu je krásne výkyvné rameno s centrálnou tlmiacou jednotkou.  Aj na nej si môžete nastaviť predpätie pružiny a útlm tlmiča v oboch smeroch. Hotovým umeleckým dielom sú aj kolesá, najmä to zadné, na ktorom vyniknú tvarované lúče. Mimochodom, zadné koleso si obúva 190-milimetrové pneumatiky Dunlop SP SportMax D214 a tá šírka rozhodne nie je iba na parádu, ale nutnosť.  Brzdy vpredu štvorpiestiky s kotúčmi s priemerom 310 mm a vzadu dvojpiestiky s kotúčom 256 mm majú dobrý nástup a neúnavnú silu. Samozrejmosťou je  ABS. Zaujímavosťou je rameno, ktoré nesie tabuľu s evidenčným číslom motocykla. V prípade Hondy to registrujem po prvýkrát.

Technické údaje: Honda CB1000R

Cena:základ/test: 12 390/13 080 €

Záruka: 2 roky bez obmedzenia km

Motor: Kvapalinou chladený R4/16V, zdvihový objem valcov 998 cm3, max. výkon 107 kW (145 k) pri 10 500 ot.min-1, max. krútiaci moment 104 Nm pri 8 250 ot.min-1. Emisie CO2 140 g/km. Jazdné výkony: Pohotovostná hmotnosť 212 kg, vmax= ~226 km/h, spotreba výrobca/test 5,8/6,2l/100 km.

 Text: Peter Varga, foto: autor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov