Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Suzuki Vitara 1,6 VVT Copper Edition: Pre individualistov

15Stručne:

Čo treba uznať: Auto na každý deň.

Čo nám chýbalo: Nič dôležité.

Čo nás prekvapilo: Veľmi dobré odhlučnenie kabíny.

Cena: základ/test 14 200 €/20 100 €

Záruka: 3 roky alebo 100 000 km

   

   

   

Limitovaná edícia dodáva Vitare mladícky šarm. Dvojfarebné lakovanie je dnes v móde, a tak naša Vitara dostala kombináciu elegantnej modrej metalízy a striebornej strechy. Dvojfarebne lakované sú aj zliatinové disky kolies, špeciálny dizajn a povrchovú úpravu má tiež predná maska. Celkový charakter vhodne dopĺňajú reflektory osadené stretávacími LED svetlami, ktoré nielen dobre vyzerajú, ale aj výborne svietia. Podobne luxusne je ladený aj interiér. Palubná doska je osviežená farebnými detailmi, sedadlá sú čalúnené kombináciou kože a semišu. Pri dlhších cestách vodiča poteší lakťová opierka. Ak ste už uvažovali nad Vitarou, teraz tu máte ešte zaujímavejšiu alternatívu.

   

   

   

   

   

Inak bola testovaná Vitara osadená osvedčenou technikou. Atmosférický štvorvalec s objemom 1,6 litra a maximálnym výkonom 88 kW (120 k) spolupracoval s päťstupňovým manuálom. Toto je dnes už legendárna kombinácia. Kto už vlastnil Suzuki s týmto motorom, vie, o čom hovorím. Na preplňované motory sa síce akceleráciou z miesta chytať nebudete, no pomalí rozhodne nebudete. V režime SPORT je motor celkom dravý. Motor sa vám odvďačí nielen rozumnou spotrebou paliva, ale aj mimoriadnou spoľahlivosťou. Ovláda sa jednoduchým ovládačom medzi prednými sedadlami a Vitare zabezpečí veľmi dobré schopnosti aj v ľahšom teréne. Samozrejmosťou sú jazdné režimy  AUTO, SNOW a SPORT. Z pohľadu techniky sme si na klzkých zimných cestách pochvaľovali aj pohon 4×4. S celkovo pragmatickou zostavou techniky korešponduje naladenie podvozka. Na rozbitých cestách dokáže odfiltrovať aj väčšie nerovnosti, nie je však rozhojdaný, a tak si s autom užijete aj zákruty. K plusom treba pripočítať aj jeho veľmi solídne odhlučnenie.

   

   

   

   

   

Suzuki Vitara ide vlastnou cestou. Nazval by som ju vyzretým pragmatizmom pre reálnych ľudí a ich každodenné potreby. Som navyše veľmi rád, že automobilka v ponuke ponechala aj atmosférický agregát. Kvalitne navrhnutému a vyrobenému autu sedí a je výbornou voľbou pre ľudí, ktorí si kupujú auto do mesta a na dlhšie obdobie.

 

Technické údaje: Motor: atmosférický zážihový R4/16V, zdvihový objem valcov 1 586 cm3, max. výkon 88 kW (120 k) pri 6 000 ot.min-1, max. krútiaci moment 156 Nm pri 4 400 ot.min-1. Emisie CO2 130 g/km. Jazdné výkony: 0 – 100 km/h za 12,0 s, V max = 180 km/h, spotreba výrobca/test 5,6/6,7 l/100 km.

Text: Peter Lacena, foto: autor

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov