Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Ďalší vodíkový Hyundai? Nexo s umelou inteligenciou má vraj dojazd 900 km!

Páči sa vám? Hyundai odštartoval novú éru! Do roku 2025 chce uviesť na trh celkovo 18 ekologicky šetrných modelov.

Áno, čítate správne! Automobilka Hyundai predstavila na veľtrhu spotrebnej elektroniky v Las Vegas (CES 2018) zameranom na čistú a ekologickú mobilitu svoj ďalší tromf. Hyundai Nexo však tak skoro neuvidíte na slovenských cestách nielen preto, že je určený pre iné svetové trhy, ale hlavne preto, že nejazdí na benzín ani naftu, ale na vodík!


Nexo predstavuje novú generáciu auta poháňaného energiou z vodíkových palivových článkov, pričom na jeho riadení sa z veľkej časti podieľajú systémy umelej inteligencie. Nexo je zatiaľ však určený pre trhy v USA a Kórejskej republike, kde je infraštruktúra čerpacích staníc rozvinutejšia ako v našej krajine pod Tatrami. Voz pojme do svojho zásobníku až 6,5 kilogramu tohto paliva budúcnosti.


Nový vodíkový crossover dostal vlastnú platformu a v konečnom dôsledku je ešte väčší ako jeho vodíkový predchodca Hyundai ix35 Fuel Cell. Hyundai Nexo má rázvor náprav dlhý 2 789 mm, celkovú dĺžku 4 671 mm, šírku 1 859 mm a výšku 1 631 mm. Pohonný systém modelu Nexo využíva elektromotor s najvyšším výkonom 120 kW a krútiacim momentom 395 N.m. V porovnaní s modelom ix35 Fuell Cell je to viac o 20 kW a 95 N.m.

V porovnaní s ním sa zlepšila aj akcelerácia z pokoja na 100 km/h a Nexo ju zvládne za 9,5 s, zatiaľ čo jeho predchodca potrebuje 12,5 s. Potrebnú energii pohonnému systému v Nexe poskytujú palivové články s výkonom 95 kW, ktoré doplňujú lithium-iontové batérie. Dojazd sa má pohybovať okolo 900 km, zatiaľ čo v prípade predchádzajúceho vodíkového modelu bol okolo 590 km.

Vôbec po prvý raz v motoristickej histórii má model s vodíkovými článkami vlastný design a usporiadanie, ktoré prináša hneď niekoľko výhod. Okrem menšej hmotnosti  je to zlepšený pomer výkonu k hmotnosti, lepšie zrýchlenie z pokoja na stovku, priestrannejší interiér, batérie v batožinovom priestore a vylepšené uloženie systému palivových článkov. Mimochodom, do roku 2025 chce kórejská automobilka uviesť na trh 18 ekologicky šetrných modelov.


 

Okrem vodíkového pohonu novej generácie predstavil Hyundai na CES 2018 spolu s modelom Nexo aj niekoľko technologických „vychytávok“. Čerstvý vodíkový model značky Hyundai disponuje aj novými systémami autonómneho riadenia a rovnako palubnou doskou s dvojicou digitálnych displejov. „Inteligentný kokpit“ využíva technológie rozpoznávania hlasu (Artificial Intelligence – AI), internet vecí (Internet of Things – IOT) a detekciu miery stresu u rodičov.

Nová technológia rozpoznávania hlasu od spoločnosti SoundHound umožňuje šoférom napríklad ovládanie klimatizácie, strešných okien, zámkov na dverách a celej rady ďalších funkcií. Funkcie IOT prepájajúce automobil s domácnosťou rozširuje dosah hlasového ovládania aj do domáceho prostredia. Nexo ako vôbec prvý voz využíva inteligentný systém ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) na sledovanie slepých uhlov, ktorý šoférovi zobrazuje okolie vozu pri zmene jazdných pruhov v oboch smeroch.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov