Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mestská mobilita budúcnosti? O slovo sa hlási plug-in hybridná štvorkolka EU-LIVE

Stále sa rozrastajúce veľkomestá a čoraz hustejšia doprava sú dôvodmi, prečo vznikajú nové projekty na riešenie týchto problémov. Jeden z nich nedávno predstavilo aj európske konzorcium EU-LIVE. Projekt spadá do kategórie ľahkých vozidiel L5e, ktorá sa pohybuje medzi segmentmi dvojkolesových a štvorkolesových vozidiel.

Štvorkolka je vybavená hybridným hnacím ústrojenstvom PHEV, dvoma elektricky poháňanými motormi a benzínovým spaľovacím agregátom. Skupina PSA tak rozšírila počas fáze výskumu a výroby tohto predvádzacieho vozu svoje pôsobenie týkajúce sa designu a návrhov nových produktov mimo oblasť automobilov.

Nový produkt na riešenie elektromobility EU-LIVE je možné používať bez obmedzení na cestách a diaľniciach, použitie vozu je podmienené vlastníctvom vodičského preukazu. Naklápací mechanizmus ponúka vynikajúcu ovládateľnosť, pričom riadenie je rovnako jednoduché ako v prípade trojkolesového skútru.

Štvorkolka dokáže ísť v režime s nulovými emisiami rýchlosťou až 70 km/hod vďaka dvom elektromotorom v zadných kolesách. Vyvinuli ich dvaja partneri konzorcia Elaphe a Brembo. Malé rozmery (240 cm × 85 cm) a otočné dvere uľahčujú kolmé parkovanie a voz nezaberá veľa priestoru na ceste. Kabína je uzavretá, vyhrievaná a vďaka bezpečnostným pásom a airbagu šofér nepotrebuje prilbu ani rukavice.

Elektrická batéria 48 V, ktorú navrhla spoločnosť Samsung SDI, sa môže dobíjať pomocou rekuperácie energie pri brzdení. Pri jazde mimo mesto rýchlosťou medzi 70 a 130 km/hod preberá pohon jednovalcový benzínový motor Peugeot Scooter 31 kW. Celkový dojazd ľahkého vozu je 300 km a maximálna rýchlosť 130 km/hod.

Európske konzorcium EU-LIVE Efficient Urban Light Vehicle združuje 12 partnerov zo 6 krajín, z ktorých je skupina PSA jediným výrobcom automobilov. Tento projekt mestskej mobility získal podporu Európskej komisie (6,7 mil. €) v rámci výskumného a inovačného programu „Horizont 2020 GV5“.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov