Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota postaví megawattovú elektráreň a výrobňu vodíka so 100-percentným využitím obnoviteľných zdrojov

Spoločnosť Toyota Motor North America, Inc. (TMNA) postaví celosvetovo prvú megawattovú elektráreň využívajúcu palivové články s tavenými uhličitanmi. Jej súčasťou bude aj vodíková čerpacia stanica na podporu prevádzkových činností v prístave Long Beach. Závod Tri-Gen predstavil na medzinárodnom autosalóne v Los Angeles projekt, ktorý bude využívať poľnohospodársky bioodpad pôvodom z Kalifornie na výrobu vody, elektriny a vodíka.

 Po spustení závodu v roku 2020 bude toto zariadenie dosahovať kapacitu výroby energie 2,35 MW a súčasne bude produkovať asi 1,2 tony vodíka denne – čo bude postačovať na napájanie približne 2 350 stredne veľkých domácností, resp. na pohon bezmála 1 500 vozidiel. Výroba elektrickej energie v tomto zariadení bude 100-percentne obnoviteľná. V tomto prípade poslúži na pokrytie prevádzkových potrieb spoločnosti Toyota Logistics Services (TLS) v prístave Long Beach. TLS sa tak stane prvým zariadením Toyoty v Severnej Amerike, ktoré bude na 100 percent využívať iba obnoviteľnú energiu.

    

Tri-Gen je pre Toyotu dôležitým krokom v rozvoji tzv. vodíkovej spoločnosti. Uvedené zariadenie je nielen kľúčovou overovacou štúdiou pre lokálnu 100-percentne obnoviteľnú produkciu vodíka vo veľkom meradle, ale tiež poslúži ako zdroj vodíka pre všetky vozidlá Toyota poháňané palivovými článkami, ktoré sú používané v prístave, vrátane novo dodaných sedanov Mirai a ťažkých nákladných automobilov Toyota „triedy 8“ na vodík, označovaných ako Project Portal. Na uľahčenie tankovania paliva tu Toyota spoločne s Air Liquide postavila aj jednu z najväčších vodíkových čerpacích staníc na svete.

Vývoj zariadenia Tri-Gen zabezpečila spoločnosť FuelCELL Energy za podpory kalifornských orgánov ministerstva energetiky USA, ako je napr. Štátny regulačný orgán CARB (California Air Resources Board), kontrolný úrad SCAQMD (South Coast Air Quality Management District), závod na čistenie odpadových vôd OCSD (Orange County Sanitation District) a Kalifornská univerzita v Irvine, ktorej výskumné kapacity napomohli pri vývoji kľúčovej technológie. Uvedené zariadenie prekračuje prísne požiadavky kalifornských štandardov kvality ovzdušia a podporuje súhrnné ciele regulačného orgánu CARB, Kalifornskej energetickej komisie (CEC) a kontrolných úradov SCAQMD a BAAQMD, ktoré stáli na čele snáh o znižovanie emisií a zlepšovanie kvality ovzdušia.

Toyota sa aj do budúcnosti zaväzuje podporovať vývoj vodíkovej infraštruktúry zameranej na spotrebiteľov, aby bolo možné potenciál vozidiel na palivové články využívať naplno. Podnikom v Kalifornii dnes slúži 31 komerčných vodíkových staníc a Toyota pokračuje v spolupráci s radom spoločností pri budovaní ďalších čerpacích staníc. Sem patrí okrem iného partnerská spolupráca s firmou Shell, ktorá je v danej oblasti prvým projektom spolupráce medzi významnou automobilkou a významnou ropnou spoločnosťou.

Toyota, dk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov