Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: McLaren vzdal poctu Sennovi, z extrémneho športiaku sa vyrobí len 500 kusov

Podľa mnohých bol najlepším pilotom F1 všetkých čias. Brazílčan Ayrton Senna pred 15 rokmi tragicky zahynul počas priameho prenosu z Veľkej ceny San Marina. Automobilka McLaren na jeho počesť predstavila svoj najextrémnejší cestný voz, ktorý nesie názov Senna.

Trojnásobný svetový šampión v „efjednotke“ získal všetky svoje tituly vo farbách McLarenu (1988, 1990 a 1991), ale smrť našiel v roku 1994 už v kokpite konkurenčného Williamsu FW16. Voz McLaren Senna zapadá do portfólia firemnej stratégie Ultimate Series, a hoci má cestnú homologizáciu, doma je skôr na pretekárskom okruhu.


„McLaren Senna je auto ako žiadne iné. Zosobňuje motor-športové DNA značky McLaren, ktoré je legálne aj na ceste, pritom ale od samého začiatku bol hlavným cieľom ten najlepší výkon na okruhu,“ uviedol šéf McLarenu Mike Flewitt: „Každá časť novej rady Ultimate Series má zameranie na nekompromisný výkon. Ten je stále zlepšovaný tak, aby zaistil čo najčistejšie spojenie medzi šoférom a jeho vozom, pričom mu má poskytnúť ten najlepší jazdný zážitok.“


/The McLaren Senna – Challenge the impossible (1:19), zdroj: youtube.com/

Za chrbtom dvojčlennej posádky je uložený vlastný motor M840TR s dvoma turbami. Nemá preto pôvodných 3,8 l, ale rovno štyri litre ako model 720S a 800 koní (588 kW), čo z neho robí najvýkonnejší voz značky pre bežnú prevádzku, ktorému nepomáha elektromotor. Krútiaci moment vrcholí na 800 N.m, ktoré putujú prostredníctvom sedemstupňovej dvojspojkovej prevodovky len dozadu.


 

Okrem úplne samočinného základného nastavenia je možné prehadzovať rýchlosti aj páčkami. Podvozok vrátane škrupiny Monocage III aj karoséria sú z uhlíkových vlákien. Podvozok tvoria dvojité lichobežníkové závesy a adaptívne hydraulické tlmiče spolu s náhradou priečnych stabilizátorov RaceActve Chassis Control II. Senna má štyri režimy kompletného nastavenia – Comfort, Sport, Track a Race.

Vozidlo váži len 1198 kg, takže od čias ikonického F1 je tak najľahší a oproti modelu 720S schudol zhruba o 220 kg. Spoločnosť zatiaľ utajila konkrétne čísla ohľadne akcelerácie a maximálnej rýchlosti. Dá sa však očakávať, že McLaren Senna atakuje 2,5 sekundy pri zrýchlení z 0 na 100 km/h a a maximálna rýchlosť sa bude pohybovať okolo 320 km/h. Z tohto modelu sa vyrobí len 500 kusov v cene od 850.000 eur. Žiaľ, všetky vozy sú už rozpredané.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov