Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VW chce vyrábať bezemisné vozidlá pre Čínu

Volkswagen Group zameriava svoju budúcnosť na elektrický pohon.

Čína je už niekoľko rokov najväčším svetovým trhom automobilov a aj preto by sa mala stať hlavným ohniskom aktivít pre elektrické a bezemisné autá VW Group.

Automobilka plánuje nie menej ako osem nových alebo aktualizovaných elektrických  modelov pre čínsky trh značky Volkswagen, rovnako Audi, Škoda a domácich čínskych značiek zriadených Volkswagenom a čínskymi partnermi.

Volkswagen vyvinul konkrétnu platformu pre elektrické auto MEB, na ktorej predstavila niekoľko konceptov. Medzi ne patrí ID hatchback a ID Buzz a Budd-e ako homage klasickému mikrobusu. Architektúra MEB pre elektrické autá je jednou z troch v rámci koncernu VW. Ďalšou platformou je MLB-Evo, ktorú má použiť Audi pre svoj nadchádzajúci model elektrického luxusného crossoveru e-tron a treťou je Porsche J1, na ktorej má byť postavený výrazný štvordverový elektrický sedan Mission E.

Predseda predstavenstva koncernu Volkswagen Herbert Diess nedávno v sídle automobilky vo Wolfsburgu povedal, že Čína „bude naša základňa pre všetky elektrické vozidlá, ktoré vyrobíme.“ VW sa zaviazala predať asi 400 000 takzvaných “nových energetických vozidiel” v  Číne do roku 2020.

“New Energy Vehicle” je termín vytvorený zo strany čínskej vlády. Zahŕňa autá na elektrické batérie, plug-in hybridy a automobily s vodíkovými palivovými článkami.

Volkswagen očakáva, že na schválenie konečného návrhu na svoje prvé auto pre nový masový trh elektrických automobilov bude hatchback založený na koncepte ID. A koncept z dielne mladoboleslavskej automobilky, debutujúci na tohtoročnom autosalóne v Šanghaji, naznačí, aký bude koncernový  elektrický SUV, ktorý by sa mal dostať do predaja najneskôr v roku 2020. Nasledovať by mal mikrobus, podobný konceptu ID Buzz. Očakáva sa, že jeho výroba by mala štartovať v roku 2022.

Šéf koncernu VW Herbert Diess uviedol, že do roku 2025 chce predať 1 milión elektromobilov a že začnú vyrábať 30 rôznych elektrických modelov naprieč rôznymi značkami koncernu v nadchádzajúcich rokoch.

(šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov