Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Superšport McLaren 720S: ľahký a výkonný

Je to úplne nové auto, ktoré je postavené na novej generácii platformy pre menšie superautá Super Series.

Základ nového modelu tvorí nový monokok z uhlíkových vláken nesúci názov McLaren Monocage II. Vďaka nemu je ľahká konštrukcia vozidla veľmi pevná a odolná. K celkovej nízkej hmotnosti 1 284 kg prispelo aj použitie hliníka. Tvorí základ podvozka, diskov kolies a niektorých dielov karosérie.

     

Úplne nový je aj dizajn vozidla, ktorému dominuje veľké výrezy svetiel, v ktorých sú však len malé diódové lampy, zvyšok výrezu funguje ako nasávací otvor pre vzduch. Kabína je výrazne presklená. Aktívne krídlo modelu McLaren 720S má tri polohy a poslúži pri odbočovaní, prudkom zrýchlení i brzdení. Upravené bolo tiež adaptívne odpruženie podvozku Proactive Chassis Control, auto vie na zmenu podmienok zareagovať behom dvoch milisekúnd. To by malo modelu 720S dodať stabilitu. Ponúka tri jazdné režimy – Comfort, Sport a Track. Novinkou v nastavení jazdných režimov je špeciálny driftovací mód. Zaujmú tiež otvory na bokoch, ktoré nielenže poskytujú väčšiu prítlak, ale prúdiaci vzduch zároveň dokáže efektívnejšie chladiť pohonnú jednotku.

     

Najnovšou pohonnou jednotkou modelu zo série McLaren Sport Series je dvakrát preplňovaný vidlicový osemvalcový štvorlitrový agregát M480T uložený uprostred. Svoj výkon posiela na zadnú nápravu a spolupracuje so sedemstupňovou prevodovkou, ktorú vodič obsluhuje páčkami pod volanteom. Dosahuje maximálny výkon 530 kW/720 k (520 kW/710 BHP) pri 7 500 ot/min a krútiaci moment 770 Nm pri 5 500 ot/min. Z 0 na 100 km/h zrýchli McLaren 720S za 2,8 sekundy a šprint z 0 na 200 km/h zvládne za 7,8 sekúnd. Výrobca udáva maximálnu rýchlosť 341 km/h. Aj kombimovná spotreba je na superšportiak vynikajúca: podľa výrobcu iba 10,7 l/100 km. Vďaka vyladenému brzdovému systému zastaví McLaren 720S z rýchlosti 200 km/h za  4,6 sekundy, pričom mu stačí 117 metrová brzdná dráha.

Jazdu v modeli 720S spríjemňuje okrem kvalitných materiálov aj priestrannejší vnútorný priestor a lepší výhľad spoza volantu.

Celkovo budú na výber tri stupne výbavy. Okrem štandardnej si budú zákazníci môcť zvoliť aj výbavy Performance alebo Luxury. Ponuku rozširujú aj balíky voliteľnej výbavy. Prvé kusy by mali k zákazníkom doraziť v máji tohto roku. Otvorená verzia Spider by sa mala dostať na trh v roku 2019. Do roku 2022 predstaví McLaren celkom 15 nových modelov.

(McLaren (šr) 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov