Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan testuje autonómne vozidlá

Nissan v uliciach Londýna predviedol ukážky z testovania prototypov, ktoré predstavujú novú generáciu autonómneho riadenia.

   

Automobilka sa rozhodla predviesť najnovšiu technológiu autonómneho riadenia na verejných cestách v Európe vôbec prvýkrát, pričom podobné testovanie už v minulosti uskutočnila na verejných komunikáciách v Japonsku a Spojených štátoch. Cieľom je vyvíjať prakticky použiteľnú technológiu autonómneho riadenia v reálnych podmienkach.

Takao Asami, vrchný viceprezident pre výskum a pokročilé konštrukčné riešenia značky Nissan, uviedol: „Inovácie a dômyselné riešenia tvoria podstatu značky Nissan a jej zamestnancov. Tento test budúcej technológie autonómneho riadenia Nissan v náročných podmienkach londýnskych ulíc je dôkazom nášho záväzku priniesť Inteligentnú mobilitu Nissan našim zákazníkom.“

Londýnsky test prichádza krátko po oznámení, že vylepšený model Qashqai a nový model Nissan Leaf, ktoré sa už čoskoro objavia na trhu, budú mať integrovanú technológiu autonómneho riadenia ProPILOT, ktorá im umožní autonómnu jazdu v jednom pruhu na rýchlostných komunikáciách. Vlani uviedla automobilka Nissan na trh model Serena, ktorý bol systémom ProPILOT vybavený ako prvý. V decembri získal systém autonómneho riadenia ProPILOT vo vozidle Nissan Serena Cenu za inovácie – japonský automobil roka 2016 – 2017.

Pod hlavičkou projektu Nissan Intelligent Power automobilka pokračuje v zdokonaľovaní celého radu technológií pohonu vozidiel. Technológie sa vyvíjajú tak, aby čo najpresnejšie zodpovedali parametrom rôznych segmentov trhu a spôsobu využitia na najrôznejších miestach sveta. Okrem 100 % elektrických vozidiel ponúka rozmanitú škálu technológií inšpirovaných elektromobilmi. Patria sem technológia e-Power (sériové hybridy) ako aj vozidlá s palivovými článkami. Žiadna z nových technológií nie je náhradou existujúcich technológií, ale doplnením ich spektra.

Automobilka plánuje uvedenie technológie ProPILOT aj na trhy v USA a v Číne. Na rok 2018 je naplánované uvedenie technológie autonómneho riadenia vo viacerých pruhoch, ktorá bude na diaľnici umožňovať automatickú zmenu jazdného pruhu. V roku 2020 by mal byť potom predstavený systém poskytujúci autonómne riadenie v uliciach mesta a na dopravných križovatkách.

Nissan plánuje technológiu ProPILOT integrovať do modelov predávaných v Európe, Japonsku, Číne a Spojených štátoch – do roku 2020 uvedie aliancia Renault-Nissan na trh až 10 takýchto modelov.

Nissan (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov