Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Daimler a Uber spoločne pri autonómnom jazdení

Spoločnosti Daimler (Stuttgart) a Uber (San Francisco) oznámili zámer spolupracovať pri zavedení a prevádzke samočinne jazdiacich osobných vozidiel na platforme Uber, ktorá disponuje skúsenosťami v oblastiach ridesharing (zdieľania jázd) a zásobovania v 74 krajinách (pôsobí tiež v Bratislave).

Pri vývoji nových technológií, kgtoré sú potrebné na autonómne jazdenie je Daimler už roky priekopníkom. Nová Trieda E značky Mercedes-Benz je prvé sériové vozidlo na svete, ktoré dostalo licenciu na skúšanie autonómneho jazdenia vo federálnom štáte USA Nevada a rovnako divízia Daimler Trucks vďaka systému Highway Pilot už testuje čiastočne automatizované jazdenie pre zmenu na nemeckých diaľniciach. V súčasnosti sa funkcie systému preskúšavajú. Uber testuje samočinne jazdiace vozidlá (i nákladné) z pohľadu ich globálnej platformy služieb mobility.

„Ako vynálezca automobilu chceme byť úplne vpredu aj v autonómnom jazdení – jednom z najfascinujúcejších aspektov znovuobjavenia mobility,“ zdôraznil Dieter Zetsche, predseda predstavenstva Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars. „Poskytovatelia mobilitných služieb ponúkajú ideálnu platformu pre technológie pre autonómne jazdenie. A Uber je popredný poskytovateľ platforiem mobility. Skutočná revolúcia spočíva v inteligentnom spojení štyroch veľkých trendov mobility, ktoré nazývame CASE: konektivita, autonómne jazdenie, zdieľanie a elektrifikácia. A sme pevne odhodlaní byť hybnou silou tejto zmeny.“

Daimler (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov