Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V Hannoveri zaujal elektrický automobil budúcnosti Mercedes-Benz Urban eTruck

Na Medzinárodnom autosalóne úžitkových vozidiel v Hannoveri, ktorý vyvrcholí 29. septembra 2016, vystavuje nemecká automobilka Mercedes-Benz priekopnícky elektrický voz Urban eTruck. Ten zaujal nielen dizajnom interiéru aj exteriéru, ale aj vyspelou konektivitou.

MB-Urban-Truck_03  MB-Urban-Truck_02

MB-Urban-Truck_08  MB-Urban-Truck_04

Urban eTruck poháňaný výhradne na elektrinu poskytuje letmý pohľad do budúcnosti v priemysle nákladných automobilov, hlavne vo väčších mestách, kde budú vozidlá so spaľovacími motormi čoskoro zakázané respektíve výrazne obmedzované.

MB-Urban-Truck_07  MB-Urban-Truck_00

Napájanie eTrucku prichádza z jedného vysokorýchlostného asynchrónneho trojfázového elektromotora na každej strane. Oba agregáty dokážu dodať výkon 250 kW (340 koní) a čo je najdôležitejšie krútiaci moment je 1000 Nm.

MB-Urban-Truck_14  MB-Urban-Truck_13

Tieto akumulátory majú podobu troch jednotlivých lítium-iónových modulov s celkovou kapacitou 212 kWh. To umožňuje, aby vozidlo prešlo na jedno nabitie až 200 km. eTruck je navrhnutý tak, aby v prípade záujmu o kratší dojazd vozidla boli nainštalované menšie batérie, naopak existuje alternatíva aj na zapojenie prídavnej batérie v prípade potreby.

MB-Urban-Truck_10  MB-Urban-Truck_09

MB-Urban-Truck_06  MB-Urban-Truck_05

Rovnako ako v prípade ďalších nedávnych produktov firmy Mercedes, aj Urba eTruck sa zameriava predovšetkým na vyspelé technológie. V samotnej kabíne tak napríklad ihneď zaujme centrálny 12,3-palcový displej, ktorý zobrazuje nielen všetky dôležité informácie o vozidle, ale rovnako poskytuje informácie pre navigáciu, či trojdimenzionálne mapy.

MB-Urban-Truck_20  MB-Urban-Truck_19

MB-Urban-Truck_18  MB-Urban-Truck_17

Tento truck má k dispozícii tri jazdné režimy. Prvý z nich sa volá „auto“ a upravuje spotrebu energie tak, aby vozidlo mohlo spoľahlivo dokončiť danú cestu bez dopĺňania „šťavy“. Druhý režim sa volá „agile“. Ako už samotný názov naznačuje ide o svižnejšie a živšie jazdenie, pričom v tomto prípade poskytuje eTruck maximálny výkon napríklad pri jazde v kopcovitom teréne. A napokon tretí režim „eco“m ktorý redukuje počet otáčok produkovaných elektrickými motormi na maximálny dojazd.

MB-Urban-Truck_16  MB-Urban-Truck_15

Tri jazdné režimy pre vozidlá sú prítomné. Prvý z nich, daboval “auto”, upravuje spotrebu energie, takže vozidlo môže dokončiť konkrétnu cestu, aby hrozilo zo šťavy. Druhý mód je nazvaný “agilná” a poskytuje eTruck s maximálnym výkonom v prípade potreby, ako je napríklad jazda v kopcovitom teréne. Konečne je režim “eco”, čo znižuje množstvo produkovaného krútiaceho momentu elektromotorov pre maximálny rozsah.                    

MB-Urban-Truck_23  MB-Urban-Truck_21

MB-Urban-Truck_22  MB-Urban-Truck_11

Sofistikovanou technologickou ozdobou Mercedes-Benz Urban eTrucku je aj najnovší systém FleetBoard. Je to moderný telematický systém, ktorý pomáha integrovať vodiča, kamión a dispečera do jedného celku, počnúc flexibilným plánovaním a presným plánovaním dodávkových trás.
-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov