Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan: ochrana karosérie pred slnečnými lúčmi

V letných mesiacoch je karoséria automobilu namáhaná voči slnečným lúčom, ktoré na ňu dopadajú a narúšajú jej ochranný náter. Nissan pre svoje crossovery prezentuje ochranu voči UV lúčom.

Nielen zima je náročným obdobím pre karosériu našich vozidiel. Slnečné lúče dokážu narušiť jej ochrannú vrstvu, ktorá chráni farbu a kov pred zimnými účinkami soli. Vhodnou ochranou je tak voskovanie karosérie.

Nissan však uvádza, že crossovery Juke, Qashqai a X-Trail sú testované pri tých najnáročnejších podmienkach vrátane vysokých teplôt a vplyvu UV žiarenia. Odborníci na starostlivosť o pleť uverejnili správu, že v súčasnosti je vhodné používať krém s ochranným faktorom SPF 50.

Nissan prezentoval, že ochrana karosérie troch spomenutých crossoverov je ekvivalentom ochranného faktora SPF 500. Karoséria vozidiel je tak až 10-násobne viac chránená voči našej pokožke.

Crossovery majú niekoľkovrstvový lak, ktorý odolá aj tým najnáročnejším podmienkam a vysokým teplotám na svete. Počas vývoja testujú konštruktéri panely so vzorkami lakov UV žiareniu s intenzitou 500 W na m2.

Nissan ochrana karosérie

To je viac ako desaťnásobok UV žiarenia prirodzeného slnečného svetla. Nissan používa novú testovaciu komoru v hodnote 1,6 milióna eur. Je umiestnená v britskom Cranfielde. Technici počas niekoľkých týždňov simulujú niekoľko rokov pôsobenia UV žiarenia v reálnych podmienkach.

Moderné žiarovky vyžarujú 92 000 W tepla, čo je hodnota 2 300 žiaroviek s výkonom 40 W v našich domácnostiach. Teplota v kabíne crossoveru tak dosiahne až 120 °C. Na konci druhého testu je v interiéri mrazivých -50 °C.

Pre európske trhy to znamená, že crossovery od Nissanu zvládnu francúzskeho slnko, španielske pláže, ale tiež mrazivé ráno vo Fínsku alebo Nórsku. Testom tak prechádza nielen lak, ale aj plasty a ďalšie interiérové časti. Našim odporúčaním je však zlepšiť ochranu laku jednoduchým voskovaním karosérie. Váš automobil tak môže vyzerať ako nový aj po rokoch prevádzky.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov