Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda: 115 rokov v motoršporte

Škoda je jednou z najdlhšie fungujúcich automobiliek na svete. Úspechy v motoristickom športe začali len o niekoľko rokov po vzniku prvého vozidla. Prvým významným rokom, kedy automobilka získala prvenstvo na športovom podujatí, bol 1901.

Prvý základ úspechu Škody v motoristickom športe položili pred 115 rokmi. Od roku 1091 sa tak automobilka takmer bez prestávky zúčastňovala rôznych motoristickým súťaží, z ktorých si pravidelne odniesla pódiové umiestnenia.

Na najväčšom športovom podujatí začiatku 20. storočia, na pretekoch Paríž-Berlín, bol za mladoboleslavskú značku vybraný Narcis Podsedníček. Na jednovalcovom motocykli Laurin & Klement súťažil medzi ďalšími 9 konkurentmi.

Cieľom v Berlíne prešiel ako prvý 30. júna 1901 o 3:00 ráno. V tom čase však bola časomiera uzavretá a tak si nechal príjazd potvrdiť strážnikom. To k oficiálnemu uznaniu víťazstva nestačilo a tak boli v cieli klasifikovaní len 4 francúzski jazdci na trojkolkách De Dion – Bouton.

Na tento úspech naviazali od roku 1905 automobily Laurin & Klement. V anglickom Brooklands dosiahol štvorvalec Laurin & Klement FCS s výkonom 69 kW (95 k) svetový rýchlostný rekord 118,72 km/h.

V januári 1936 získal úspech roadster Škoda Popular na náročnej Rallye Monte Carlo. O rok neskôr ho nasledovalo kupé Škoda Rapid. Nová kapitola začala v roku 1964 s modelom 1000 MB s motorom vzadu a samonosnou karosériou.

Škoda 115 rokov v motoršporte

Legendárna Škoda 130 RS vyhrala Rallye Monte Carlo v roku 1977. Získala tiež absolútne víťazstvo v Majstrovstvách Európy cestovných vozidiel v hodnotení značiek. Novodobá história automobilky Škoda začala s modelom Favorit.

Posádka Pavel Sibera a Petr Gross s ním zvíťazili na Rally Monte Carlo v triede F2 štyrikrát po sebe. Nástupcom bola Felicia Kit-Car. V roku 2001 skončila Škoda Octavia WRC na treťom mieste v náročnej Safari Rallye.

Najvýraznejšie úspechy však dosiahla Fabia. Najprv ako Škoda Fabia Super 2000, najúspešnejší model v 115-ročnej športovej histórie značky, neskôr ako Fabia R5. Tá v súčasnosti bojuje o umiestnenie na najnáročnejších súťažiach Rallye.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov