Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan testuje svoje crossovery vo veľkej „umývačke riadu“

Každá automobilka má vlastne metódy na testovanie vodotesnosti svojich vozidiel. Nissan predstavil svoju technológiu veľkej umývačky riadu.

Starší motoristi si iste pamätajú na problémy so zatekaním vody do interiéru, pod koberce alebo za prístrojovú dosku. Obzvlášť markantné to bolo pri starších modeloch Škoda. V súčasnosti už tieto problémy prakticky neexistujú aj vďaka moderným testom na vodotesnosť.

Nissan predstavil svoju testovaciu linku, na ktorej „umýva“ modely Qashqai, Juke a X-Trail. Na každý automobil dopadne počas prvej fázy približne 24 000 litrov vody. Nissan dáva do pozornosti fakt, že každý liter sa recykluje a opätovne použije.

Nissan svoje testovacie zariadenie volá „umývačka riadu“. Tá funguje na obdobnom princípe, ako tie v našich domácnostiach. Rozdielom je veľkosť, automobil totiž do domácej umývačky riadu nevmestíte.

Na exteriér vozidla sa striekajú tisíce litrov vody pod rôznymi uhlami. Tento proces sprevádza hmatová kontrola, ktorá overuje tesnosť gumených materiálov proti vniknutiu vody. Inžinieri tento test nazývajú ako „monzúnová skúška“.

V prvej časti na vozidlo dopadne 24 tisíc litrov vody. V najzložitejšej časti spadne na testovaný automobil 1 000 litrov vody za 15 minút, čo je ekvivalent metrovej výšky dažďových zrážok. Celý proces nie je automatický.

Nissan test na vodotesnosť Nissan test na vodotesnosť

Technici tak skúšajú všetky tesnenia, nakoľko počasie je nevyspytateľné a monzúnové dažde sa dostávajú do oblastí, v ktorých sa nikdy predtým nevyskytovali. Na rôzne tesnenia tiež mieria umývacími dýzami s tlakom až 150 barov.

Bežná domáca tlaková umývačka pritom vyvinie tlak „len“ 120 barov. Ďalší člen teamu je vnútri vozidla a skúma endoskopom s vysokým rozlíšením všetky problematické miesta. Po teste sa interiér rozoberie a technici identifikujú možné prieniky vody.

Počas celého programu sa použije až 30 000 litrov vody. Pre porovnanie, je to viac ako 2 000-násobok toho, čo sa použije v bežnej kuchynskej umývačke riadu. Všetky testy sa však postupne zlepšujú. V Rusku totiž napríklad používajú tlakové umývačky s vyšším tlakom a tak musia technici neustále upravovať svoje technológie.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov