Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nový svetový rekord v zrýchlení z 0 na 100 km/h

Najrýchlejšie cestné vozidlá určené do premávky majú zrýchlenie z 0 na 100 km/h okolo hodnoty 3 s. Formula 1 to zvládne za menej ako 2 sekundy. Dnes vám predstavíme vozidlo, ktoré túto disciplínu zvládne za 1,5 sekundy.

Tento svetový rekord je zaujímavý tým, že ho pokorilo elektrické vozidlo. Rekordérom sa stala elektrická formula, ktorú skonštruovali študenti zo švajčiarskeho Zürichu. Hlavným podporovateľom projektu bola značka BMW.

Študenti z ETH Zürich a Lucerne University dokázali prekonať svetový rekord v zrýchlení z 0 na 100 km/h s časom 1,513 sekundy. Celý projekt tvorila prípravná fáza výroby Formule Student. Automobil zrýchlil na rýchlosť 100 km/h na dráhe kratšej ako 30 m.

Test bol vykonaný na vojenskej leteckej základni v blízkosti Zürichu. Predchádzajúci svetový rekord, ktorý sa im podarilo prekonať, bol 1,779 sekundy. Študenti využili na stavbu monopostu uhlíkové vlákna, ktoré pomohli znížiť pohotovostnú hmotnosť na 168 kg.

Formula Student Formula Student

Formula má 4 samostatné elektromotory umiestnené v nábojoch kolies, ktoré vyvíjajú maximálny výkon 147 kW (200 k). Team študentov je po tomto úspechu pripravený na účasť vo Formula Student Germany, ktorá bude od 8. do 14. augusta na okruhu Hockenheim.

V priebehu 7 dní bude súťažiť proti sebe 115 teamov z viac ako 25 krajín sveta. Niektoré vozidlá budú mať spaľovacie motory a 40 z nich bude využívať elektromotory. V minulom roku team z Zürichu získal na tomto podujatí 2. miesto.

Od založenia projektu Formula Student v roku 2006 je BMW jedným z jej hlavných sponzorov. Od roku 2010 podporujú team z mníchovskej, drážďanskej a zürišskej univerzity. Teamy získavajú nielen finančnú podporu, ale tiež rady od inžinierov priamo z vývoja BMW.

MM, BMW

Diskusia 1
  1. […] Nový svetový rekord v zrýchlení z 0 na 100 km/h | Automagazin.sk … […]

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov