Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW stavia novú továreň v Mexiku

Automobilky majú prevádzky po celom svete. BMW produkuje toľko vozidiel za rok, ako nikdy predtým. Pre vysoký odbyt aj na nových trhoch tak musí zvyšovať svoje výrobné kapacity. Z tohto dôvodu sa rozhodlo pre stavbu novej továrne v Mexiku.

Trh v južnej a strednej Amerike je špecifický. Zákazníci preferujú obzvlášť veľké pick-upy. V posledných rokoch tu však zažíva boom tiež automobilka BMW. Pre vysoký dopyt sa rozhodla v Mexiku postaviť svoju novú továreň.

Na oficiálnej ceremónii pri začiatku výstavby bol prítomný mexický minister ekonomiky, Rogelio Garza, guvernér štátu San Luis Potosí, Dr. Juan Manuel Carreras López, člen predstavenstva BMW za oblasť výroby, Oliver Zips a členka predstavenstva BMW za ľudské zdroje, Milagros Caina-Andree.

Oliver Zips je presvedčený, že nová továreň v San Luis Potosí bude špeciálnym miestom s vysokou produktivitou. Guvernér vyzdvihol dôležitosť partnerstva s automobilkou ako významným zamestnávateľom v tejto oblasti.

V prevádzke budú od roku 2019, kedy je naplánované oficiálne spustenie výroby, produkovať model 3 budúcej generácie. Továreň prevezme produkciu tohto modelu z juhoafrickej prevádzky Rosslyn, ktorá tak začne vyrábať model X3.

BMW plánuje v Mexiku vyrábať ročne až 150 000 automobilov. Investícia do továrne predstavuje sumu 1 miliardu amerických dolárov. Prevádzka tiež prinesie približne 1 500 nových pracovných miest.

BMW továreň v Mexiku BMW továreň v Mexiku

Rozhodnutie pre túto oblasť podporila široká sieť dodávateľov, kvalifikovaná pracovná sila alebo technická a sociálna infraštruktúra. Mexická továreň bude prvou továrňou, ktorá bude mať inovatívnu novú lakovňu, montážnu halu a priestory spĺňajúce nové normy.

Využívanie obnoviteľných zdrojov zaistí prevádzku s elektrickou energiou, ktorá nebude zaťažovať ovzdušia žiadnymi splodinami CO2. Veľká časť energie bude pochádzať zo solárnych článkov umiestnených na streche továrne.

Novinkou bude tiež využívanie vodných zdrojov. Prevádzka bude mať najnižšiu spotrebu vody na jeden vyrobený automobil zo všetkých továrni BMW na svete. Lakovňa bude mať podľa automobilky nulový odpad materiálu.

Technici, ktorí budú v továrni pracovať, už začali zaúčanie v septembri 2015. V tomto roku začnú spoluprácu s technickými školami v oblasti. Na americkom kontinente je ďalšou dôležitou prevádzkou Spartanburg, v ktorom vyrobili minulý rok najviac modelov zo všetkých tovární BMW. V tomto roku tam plánujú postaviť až 450 000 vozidiel.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov