Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové Audi A5 a S5

Audi A5 je na trhu už od roku 2007. Automobilka si na príchod nového modelu dala záležať a nástupcu predstavila po dlhých 9 rokoch. Novinka však prináša z pohľadu dizajnu len miernu evolúciu.

Audi A5 je konkurentom pre BMW 4 a Mercedes-Benz C-Coupe. Po 9 rokoch na trhu je však vek vozidla poznať a tak ho konkurenti „predbehli“ v oblasti techniky aj motorizácii. Audi preto prichádza s novou generáciou, ktorá bude mať bohatšiu sériovú výbavu a nové príplatkové prvky.

Prvé predaje začnú na jeseň na domácom nemeckom trhu. K dispozícii budú 2 zážihové a 3 vznetové pohonné jednotky. Najslabší zážihový variant bude využívať motor TFSI so zdvihovým objemom 2,0 litra a výkonom 140 kW (190 k).

Silnejší variant v podobe modelu S5 bude z trojlitrového šesťvalca ponúkať 260 kW (354 k). Voči predchodcovi je to o 15 kW (21 k) viac. Vznetové verzie budú mať zdvihový objem 2,0 a 3,0 litra. Väčší motor bude v ponuke v dvoch verziách s výkonom 160 kW (218 k) a 210 kW (286 k).

Audi A5 Coupé Audi A5 Coupé

Pre slabšie motory je k dispozícii 6-stupňová manuálna a 7-stupňová automatická prevodovka. Verzia S5 využíva na prenos krútiaceho momentu 8-stupňovú automatickú prevodovku S-Tronic. Audi deklaruje, že všetky pohonné jednotky majú voči predchodcom o 17 % vyšší výkon a o 22 % nižšiu priemernú spotrebu paliva.

Konštruktéri prepracovali tiež podvozok modelu. Predná náprava využíva dvojité lichobežníkové zavesenie kolies. Za príplatok je k dispozícii adaptívne tlmenie. Elektromechanický posilňovač riadenia prispôsobuje intenzitu podľa aktuálnej rýchlosti vozidla.

Audi A5 Coupé Audi A5 Coupé

Priemerná pohotovostná hmotnosť modelu „klesla“ o 60 kg. Podľa automobilky je karoséria medzi konkurentmi najľahšia. Koeficient odporu vzduchu cx má hodnotu len 0,25. Interiér zaznamenal väčšie zmeny a je pre cestujúcich viac „vzdušnejší“.

Ambientné podsvietenie ponúka zmenu farby až v 30 odtieňoch. Za príplatok je dostupný virtuálny kokpit s 12,3-palcovým displejom a rozlíšením 1 440 x 540 pixelov. S navigáciou MMI je na stredovej konzole ďalší 8,3-palcový monitor.

Audi S5 Coupé Audi S5 Coupé

Na pripojenie s internetom ponúka Audi A5 prijímač sietí LTE a na palube dostupný Wi-Fi hotspot. Audiosystém Bang & Olufsen disponuje inovatívnym 3D zvukovým efektom. V ponuke budú tiež najmodernejšie asistenčné systémy.

V základnej výbave budú bi-xenónové svetlomety s LED denným svietením. Audi neinformuje o možnosti príplatku za Matrix LED svetlomety, po ich implementácii do najnižších tried (Audi A3 alebo A4) ich môžeme očakávať tiež v doplnkovej výbave modelu A5.

MM, Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov