Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan: solárne články v továrni vo Veľkej Británii

Nissan vyrába výlučne elektrický model Leaf v anglickej továrni Sunderland. Na prezentáciu výroby vozidla, ktoré neprodukuje žiadne emisie, nedávno spustili výrobu elektrickej energie zo solárnych článkov.

Nissan je známy rôznymi odvetviami v automobilovom priemysle. Na jednej strane stojí superšport v podobe modelu GT-R, na strane druhej elektrický Leaf. Práve v druhej kategórii plánuje automobilky naďalej rozvíjať svoju aktivity.

Na výrobu elektromobilu sa spotrebuje energia, ktorá doposiaľ pochádzala aj z neobnoviteľných zdrojov. Nissan plánoval zmenu a tak k továrni v anglickom Sunderlande nainštaloval solárne kolektory.

V súčasnosti ich spúšťa do prevádzky a tak sa výroba elektromobilov ešte viac priblíži k „prijateľnejšiemu stavu“. Prevádzka je pripojená na 19 000 solárnych panelov a 10 veterných elektrární.

Podľa automobilky to tvorí ekvivalent až 3 000 ton CO2, ktoré nevyšli do našej atmosféry. Výkon solárnych článkov, ktoré dodávajú energiu celej továrni, je až 4,75 MW. Tento krok je dôležitým bodom v oblasti zníženia produkovaných emisií továrne na nulu.

Nissan solárne články Sunderland Nissan solárne články Sunderland

Viceprezident pre nákup a výrobu Nissan Europe, Colin Lawther, sa vyjadril, že obnoviteľná energia má dôležitý význam pre víziu Nissanu a jeho inteligentnú mobilitu. Vynovený Leaf s dlhším dojazdom je ďalším dôkazom o plánoch automobilky do pohonu budúcnosti.

Nissan začal integráciu obnoviteľných zdrojov v anglickom Sunderlande už v roku 2005, kedy nainštalovali prvé veterné elektrárne. Tie prispievajú do továrne výkonom 6,6 MW. Spoločný výkon so solárnymi článkami je 11,35 MW.

To zodpovedá 7 % elektrickej energie, ktorú továreň za rok spotrebuje. Je to tiež ekvivalent 31 374 vyrobených vozidiel. Solárne články vyvinula a nainštalovala partnerská spoločnosť European Energy Photovoltaics.

Inštalácia týchto článkov prebehla počas osláv 30. výročia výroby vozidiel Nissan vo Veľkej Británii. Továreň je tiež najväčším producentom automobilov na „ostrovoch“ a zamestnáva približne 40 000 pracovníkov.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov