Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Maťo Homola v Imole na pódiu!

Štvrtý pretekársky víkend seriálu TCR sa konal v nedeľu 22. mája na Autodromo Enzo e Dino Ferrari v Imole. Má vyše 50 ročnú tradíciu a atmosférou motoristického športu doslova dýcha.

Už štvrtý pretekársky víkend, teda preteky č. 7 a 8 sa oproti iným víkendom jazdili v takpovediac vytrvalostnom režime, teda všetko od voľných tréningov, cez kvalifikáciu až po oboje preteky absolvovali pretekári aj tímy len v nedeľu.

homola imola     mato-homola-tcr-imola-2016-6

Maťov tím začal deň tréningami, pri ktorých najprv pripravili brzdy do pretekov a následne sa venovali správnemu nastaveniu vozidla. V prvom meranom tréningu Maťo zajazdil 6. najrýchlejší čas. Druhý meraný tréning nasledoval 10 minút po prvom, čiže nebol takmer žiadny čas zmeniť niečo zásadné na aute a Maťo zajazdil 13. čas „Nie som spokojný s autom, dosť skáče, čiže potrebujeme ešte pred kvalifikáciou spraviť zopár zmien. Uvidíme, či sa podarí nájsť správne nastavenie.“

Prvé preteky priniesli neskutočne dramatické momenty. Hneď po štarte sa Maťo prepadol o dve miesta, na 8. pozíciu. Kolízií bolo požehnane, ale aj porušení traťových limitov, ktoré sa tento raz akosi netrestali. Veľkú kolíziu sme videli v zákrute Variante Alta, kde spomalil z prvého miesta idúci Morbidelli, ktorý mal problémy s riadením. Nabúral do neho jeho nový tímový kolega Alain Menu, ktorý ostal okamžite stáť mimo trate, no následne ich trafil Dušan Borković. Po tomto incidente vyšiel na trať Safety Car. Po reštarte pokračoval Maťo na 7. priečke, žiaľ spoločne s Jordim Oriolom vyleteli mimo trať v zákrute Villeneuve. Maťo išiel ďalej hoci s odtrhnutým zadným difúzorom a pokračoval na 10. mieste. Dráma však nekončila, Borković a Vernay sa dostali do kontaktu, pričom Vernay vytlačil Borkovića z trate. Neskôr Maťo predbehol Vernaya a obsadil fantastické 5. miesto!

mato-homola-tcr-imola-2016-1

Druhé preteky štartoval Maťo zo 4. miesta. Hneď po štarte sa Attila Tassi, ktorý štartoval z 1. miesta, prepadol na tretie pred Maťa. „Vedel som, že sa musím čo najskôr dostať pred Attilu, aby mi ostatní neušli. Attila spravil malú chybičku, ktorú som hneď využil a dostal sa na 3. miesto. Musel som čo najskôr zaútočiť aj na Geného, lebo na prvom mieste idúci Mikhail Grachev bol veľmi rýchly a vzďaľoval sa mi. V jeden moment som dúfal, že sa mi podarí zaútočiť aj na prvú priečku.“, povedal Maťo. Veľký súboj plný dramatických momentov prebiehal za ním, keď sa Stefanovi Cominimu podarilo priblížiť k Pepemu Oriolovi a nakoniec ho predbehol. Tento súboj ich však spomalil, vďaka čomu bol Maťo v relatívnom bezpečí. Chcel zaútočiť aj na prvé miesto, no už mu začali odchádzať pneumatiky a  tak to už jednoducho nešlo. Bol však veľmi nadšený zo svojho umiestnenia, ktoré je jeho prvým na pódiu v pretekoch TCR International Series! Po troch štvrtých miestach to už muselo prísť. „Chcel by som sa poďakovať partnerom, rodine, priateľke Linde a celému tímu za výbornú prácu, ktorú odviedli. Aj vďaka nim som skončil na druhom mieste! Verím, že pódiová šnúra sa práve začala!“ radostne povedal Maťo Homola.

Na tlačovej konferencii po pretekoch sa Mikhail Grachev vyjadril plný obdivu: „Cítil som Maťa za sebou a vedel som, že má na to, aby tlačil a aj na to, aby ma obehol. Teraz som mu ešte odolal …“

Najbližšie preteky TCR International Series sa budú už 4. a 5. júna na okruhu v rakúskom Salzburgu.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov