Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová špeciálna edícia Audi R8

Superšport Audi R8 získal minulý rok nového nástupcu, ktorý podľa očakávaní dostane preplňovaný motor. Audi ho však zatiaľ nepredáva, a tak do ponuky pridalo novú špeciálnu edíciu.

Audi R8 s názvom Selection 24h odkazuje na slávne preteky 24 hodín na Nürburgringu. Pred rokom tam vyhralo po prvýkrát vozidlo Audi R8 LMS. Toto víťazstvo odštartovalo sériu úspešných podujatí pre automobilku Audi.

Značka tak prichádza s edíciou Selection 24h, ktorá oslavuje už 323 víťazstiev pre Audi vo vrcholovom motoršporte od roku 2009. Obmedzená séria je odvodená od modelu R8 V10 Coupe a prináša niektoré prvky navyše.

Automobilka z nej vyrobí len 24 kusov. Pohonnou jednotkou je nezmenený desaťvalec so zdvihovým objemom 5,2 litra, ktorý produkuje maximálny výkon 449 kW (610 k). Vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,2 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 330 km/h.

Audi R8 Selection 24h Audi R8 Selection 24h

Vďaka týmto parametrom je to tiež najvýkonnejšie a najrýchlejšie Audi v ponuke. Najnovší pohon quattro prerozdeľuje krútiaci moment variabilne medzi prednú a zadnú nápravu. Nová generácia R8 bola vyvíjaná súbežne s pretekárskou verziou GT3 R8 LMS, čo sa odzrkadlilo na jej technických parametroch.

Pohotovostná hmotnosť je 1 454 kg a monokok váži len 200 kg. V Audi použili na jeho výrobu kombináciu hliníka a polymérom vystuženého uhlíka. Edícia Selection 24h prináša dynamické riadenie, adaptívny systém tlmenia a laserové reflektory.

Audi R8 Selection 24h Audi R8 Selection 24h

Základnou farbou na karosérii je sivá, športový šmrnc ako aj spojitosť s úspešným modelom R8 LMS, podčiarkujú čierne a červené doplnky. Predný spojler, kryty spätných zrkadiel, veko motorového priestoru, zadné krídlo ako aj difúzor sú vyrobené z uhlíkových vlákien.

Automobil stojí na 20-palcových diskoch s dizajnom 10-lúčových ypsilonov. Vnútri nájdeme kožené čalúnenie a logá R8 24h. Osvetlené prahové lišty sú povrchovo upravené do lesklého odtieňu.

Špeciálna edícia sa verejnosti prvýkrát ukáže v paddocku na pretekoch 24 hodín na okruhu Nürburgring. Predajcovia už prijímajú objednávky za 229 000 €.

MM, Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov