Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VOS: Ferrari 488 GTB

Skratku VOS nepozná každý motoristický nadšenec. Nemecká spoločnosť Vision Of Speed (VOS) ponúka úpravy športových modelov, ktoré majú už v sériovom stave „prebytok“ výkonu.

VOS však nie je len bežným „chip tunerom“. Spoločnosť z nemeckého Neckarwestheimu ponúka vo svojom portfóliu tiež špeciálne upravené podvozkové diely, aerodynamické „kity“ alebo výfukové systémy.

Úpravca ponúka niekoľko modifikácii pre Ferrari 488 GTB, ktoré už v sériovom stave zaujme parametrami motora, jazdnými vlastnosťami alebo dizajnom exteriéru a interiéru. Zákazníci však môžu chcieť „niečo“ viac, čo im VOS ponúkne.

Z exteriérových príplatkových prvkov spomenieme zadné karbónové difúzory, bočné prahové lišty, kryty spätných zrkadiel alebo predný podnárazník.

Ferrari 488 GTB VOS Ferrari 488 GTB VOS

V ponuke exteriérových zmien sú tiež 21-palcové s pneumatikami Michelin Super Sport s rozmerom 255/35 vpredu a 325/25 vzadu.

Ďalšie úpravy v ponuke už zmenia jazdné vlastnosti alebo „pocit“ z riadenia vozidla. K dispozícii je napríklad pruženie od renomovaného výrobcu HR. Pre zákazníkov, ktorí nie sú spokojní so zvukovou stránkou modelu 488 GTB, sú v ponuke aj dve alternatívy výfukového potrubia.

Ferrari 488 GTB VOS Ferrari 488 GTB VOS

Obe verzie majú schválenie nemeckej spoločnosti Tüv. Dôležitou zmenou je úspora hmotnosti o 7,5 kg a zvýšenie výkonu o 11kW (16 k) a krútiaceho momentu o 20 Nm. Druhá verzia uberie z hmotnosti 8,5 kg a pridá 14 kW (20 k) a 16 Nm.

Poslednou a najmarkantnejšou úpravou je zvýšenie výkonu motora. VOS má v ponuke 3 stupne, takzvané Stage 1, 2 a 3. Najlacnejší Stage 1 prinesie maximálny výkon 559 kW (750 k) a krútiaci moment 810 Nm. Podľa úpravcu bude maximálna rýchlosť viac ako 340 km/h.

Ferrari 488 GTB VOS Ferrari 488 GTB VOS

Stage 2 znamená okrem preprogramovania riadiacej jednotky aj priepustnejší vzduchový filter BMC, nerezový výfukový systém a športový katalyzátor. Výkon vrcholí hodnotou 633 kW (850 k) a krútiaci moment hodnotou 860 Nm. Maximálna rýchlosť prekročí 345 km/h.

Finálna a najdrahšia úprava prinesie tiež najvyšší výkon a krútiaci moment. VOS postupuje v tomto prípade obdobne, ako pri Stage 2. Zákazník tak dostane vzduchový filter BMC, športový katalyzátor a nerezový výfukový systém.

Maximálny výkon bude vrcholiť hodnotou až 671 kW (900 k) a krútiaci moment vzrastie na enormných 910 Nm. Maximálna rýchlosť bude viac ako 350 km/h. Úpravca tiež ponúka zakúpenie záruky na všetky zmeny, ktorá bude platiť počas obdobia 15 rokov alebo 210 000 km. V takomto prípade sa zákazník naozaj nemusí báť, že po úprave neodjazdí ani jednu sezónu.

MM, VOS

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov