Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Svetová premiéra Golf GTI Club Sport S

Volkswagen spolu s desiatkami tisícov fanúšikov tento víkend na 35. stretnutí pri Wörthersee oslávi 40. výročie modelu Golf GTI.

Hoci hlavnou hviezdou podujatia bude nový Golf GTI Club Sport S s maximálnym výkonom 228 kW (310 k), automobilka návštevníkom ukáže aj špeciál Golf GTI TCR – nové pretekárske vozidlo pre medzinárodnú sériu TCR (244 kW/330 k). Popri dvoch novinkách si automobilka patrične uctí aj úspešnú históriu tohto dnes už ikonického modelu. Na pripomenutie 40 rokov GTI preto nebudú chýbať ani predstavitelia všetkých siedmych generácií.

Zo špeciálu Golf GTI Club Sport S automobilka vyrobí limitovanú sériu 400 kusov. Len tak na okrej, táto verzia je vôbec najvýkonnejšou produkčnou verziou, akú kedy Volkswagen uviedol na trh. Super-GTI využíva pretekársku verziu s modifikovaným podvozkom, čo Golf GTI Club Sport S demonštroval pred niekoľkými dňami na Nürburgringu-Nordschleife, kde tím GTI prekonal časom 7:49:21 minút predchádzajúci rekord produkčných vozidiel s pohonom predných kolies.

Prvý Golf GTI prišiel na trh v roku 1976 a mnohým fanúšikom sprístupnil športovú jazdu vďaka agilnej pohonnej jednotke, priamemu riadeniu, špičkovo vydarenému podvozku, či nízkej hmotnosti. Cieľom bolo vyrobiť 5 000 kusov, ale táto bariéra bola už prekonaná. Z výrobných pásov doteraz zišlo vyše dvoch miliónov vozidiel GTI.

VW (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov