Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fordom T okolo sveta

Ford T bol prvým veľkosériovým automobilom a pomohol zmotorizovať USA. Dnes je to vyhľadávaný veterán. Dá sa na takomto vozidle prejsť celý svet? Pár z Holandska sa o to pokúša.

Cesta Dirka a Trudy Regter z Holandska začala v lete 2012. Pár dobrodruhov sa rozhodol precestovať celý svet na starom veteráne Ford Model T. Dôchodcovia vlastnia spomínaný automobil od roku 1997.

Veterán pochádza z roku 1915, teda vyrobený počas prvej svetovej vojny. Dirk vlastnil tiež Ford T z roku 1924 a Ford Model A z roku 1928. Vášeň pre staré automobily Ford sa dedila z otca a starého otca.

Cesta dôchodcov trvala v roku 2012 180 dní. Za ten čas prešli 22 000 km z ich rodného holandského Edam do Kapského Mesta v Južnej Afrike. O rok neskôr prešli za 180 dní ďalších 28 000. Vtedy „dobyli“ USA a Kanadu.

V roku 2014 prešli 26 000 km cez Južnú Ameriku. Aj táto cesta im trvala 180 dní. Po takmer 80 000 km pokračuje dvojica v tomto roku Novým Zélandom, Austráliou, Indonéziou, Indiou, Čínou a Mongolskom späť cez strednú Európu do Holandska.

Ford T cesta okolo sveta Ford T cesta okolo sveta

Počas rôznych zastávok navštevujú a podporujú projekty prevádzkované Medzinárodnou detskou organizáciou SOS. Cesta vo viac ako 100 ročnom automobile nie je jednoduchá. Vozidlo má špeciálne ovládanie, pre ktoré treba mať „cit a pochopenie“.

Ford T má však jednoduchú údržbu, ktorá zaručuje spoľahlivosť na rôznych cestách. Ford vyrobil od roku 1908 do 1927 15 miliónov kusov, ktoré produkovali v Dánsku, Nemecku, Írsku, Španielsku, Veľkej Británii a domácom USA.

Poruchy sa im však nevyhýbali. Dirk prezradil, že v Afrike musel miestny kováč zvárať zlomený úchyt predného kolesa. So skrutkovačom, kladivom, lepiacou páskou a sťahovacími páskami však dokázali prejsť väčšinu trasy bez pomoci druhých.

Pohonnou jednotkou je zážihový trojlitrový motor, ktorý má obdobné špecifikácie, ako keď vyšiel z továrne. Odlišné sú kolesá s pneumatikami, ktoré vydržia na bežných cestách približne 15 000 km. Podľa slov dvojice bola najkrajším zážitkom Highway 1 z Los Angels do San Francisca.

MM, Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov