Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz vyrobil trojmiliónty Sprinter

Mercedes-Benz Sprinter je úspešný dodávkový automobil, ktorý minulý rok oslavoval 20 rokov od začiatku výroby. V marci zástupcovia automobilky opäť oslavovali, tentokrát výrobu trojmiliónteho kúsku.

Prvé predstavenie Sprinteru bolo v roku 1995. Výroba jubilejného trojmiliónteho kúsku je úspechom po 21 rokoch od začiatku výroby. Veľký van predávajú vo viac ako 130 krajinách sveta. Minulý rok bol nielen jubilejným ale tiež najúspešnejším.

V roku 2015 vyrobili 194 200 vozidiel Spinter, čo je najvyššie číslo od začiatku produkcie. To bol nárast o 4 % voči roku 2014. Mercedes-Benz očakáva obdobný rast aj v tomto roku. Jubilejný trojmiliónty kúsok predali do spoločnosti Hymer, ktorá je známym výrobcom karavanov.

Sprinter vyrábajú v 6 výrobných továrňach. V jednej z nich vyrobili trojmiliónty Sprinter, ktorý v spoločnosti Hymer premenia na Hymer ML-T. Pre model Sprinter sú najúspešnejšie trhy v západnej Európe, kde predajú viac ako 55 % celosvetovej produkcie.

Mercedes-Benz Sprinter 3 miliónty kus Mercedes-Benz Sprinter 3 miliónty kus

Druhým dôležitým trhom je USA, kde predali po Nemecku najviac Sprinterov. Spoločnosť Hymer, ktorá získala trojmiliónty kúsok, je podľa hovorcu poctená, že môže upravovať práve takýto jedinečný kúsok.

Hymer založili v roku 1957 a odvtedy sa vypracovala na najznámejšiu spoločnosť s obytnými karavanmi. Spolupráca s Mercedesom-Benz a modelom Sprinter začala hneď na začiatku výroby v roku 1995.

Hymer ML-T je prvým obytným automobilom, ktorý má vo výbave asistenčný systém pre jazdu s bočný vetrom. Ten je v Sprinteri v základnej výbave. Mercedes-Benz ďalej plánuje s rozšírením výroby Sprinterov.

Tie vyrábajú v nemeckom Düsseldorfe, Ludwigsfelde, v americkom Charlestone, v argentínskom Buenos Aires, v čínskom Fučou a ruskom Nižnom Nowgorode. Do prevádzky v Charlestone investujú viac ako pol miliardy dolárov na rozšírenie výroby.

Ďalšiu finančnú injekciu dostanú nemecké továrne v Düsseldorfe a Ludwigsfelde. Mercedes-Benz tam plánuje investovať 450 miliónov eur. Sprinter od začiatku výroby prešiel veľkým vývojom a v súčasnosti je synonymom v segmente dodávkových vozidiel.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov