Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford predstavil Focus RS pre FIA WRC 2016

Ford predstavil vylepšenú verziu najvýkonnejšieho Focusu RS určeného pre motoristické súťaže FIA WRC. Dve pretekárske vozidlá budú jazdiť v tohtoročnom šampionáte s podporou teamu Hoonigan Racing.

Oddelenie Ford Rallye Sport funguje už viac ako 50 rokov. Za tento čas získali vozidlá Ford uznania po celom svete. Novinka Focus RS plánuje v tomto trende pokračovať. Za volantmi úspešných automobilov sa vystriedali jazdci Bjorn Waldegrad, Marcus Gronholm, Mikko Hirvonen alebo Colin McRae.

Výkon tohtoročného Focusu RS je 447 kW (600 k). Krútiaci moment 900 Nm poháňa všetky 4 kolesá cez nový systém pohonu s diferenciálom Vectoring. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne takto upravený Focus RS za 2 sekundy.

Motor EcoBoost so zdvihovým objemom 2,0 litra „dopuje“ turbodúchadlo Garrett so 45 mm lopatkami. Konštruktéri upravili chladenie a riadenie motora zabezpečuje elektronika Cosworth. Šesťstupňová sekvenčná prevodovka má uhlíkovú spojku a k dispozícii je tiež nastaviteľný predný a zadný diferenciál.

Ford Focus RS Rallye

O brzdné spomalenie sa stará systém Brembo so 4-piestikovými strmeňmi a 350 mm kotúčmi vpredu. Automobil stojí na 17-palcových diskoch so špeciálnymi pretekárskymi pneumatikami Avon. Riaditeľ divízie Hoonigan Racing, Ken Block, vyjadril spokojnosť so spoluprácou s Fordom.

Fordov zamestnanec v oddelení pre motoršport, Brian Melia, bol pri zrode Rallycrossu. Vo februári 1967 jeho Lotus Cortina skočnil na druhom mieste v súťaži na Lydden Hill. Prvý britský Rallycross vyhral Tony Chappell v roku 1968 s upraveným Fordom Escort.

MM, Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov