Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volvo plánuje skoncovať s kľúčmi

Volvo plánuje v budúcnosti ponúkať svoje vozidlá bez fyzických kľúčov. Táto revolučná myšlienka môže priniesť nielen pozitívne ale aj negatívne stránky vlastníctva automobilov.

Snáď každý vlastník vozidla mal niekedy problém s hľadaním kľúčov. Mobil sa môže prezvoniť, ale kľúč nie. Volvo tak vypočulo zákazníkov, ktorí už nechcú hľadať kľúče, prípadne ich odkladať na ľahko zapamätateľné miesto.

Tento priekopnícky ťah tak môže zmeniť vnímanie automobilu. Volvo plánuje spárovať vozidlo s mobilným telefónom, ktorý by s ním komunikoval cez rozhranie Bluetooth. Takýto kľúč plánujú predstaviť už v roku 2017. Otázkou však zostáva vybitie smartphonu.

Mobilný telefón tak môže v budúcnosti nahradiť dnes používaný fyzický kľúč. Prvé pokusy o odlíšenie kľúčov medzi automobilkami začali v 90-tych rokoch. Vtedy sa po prvýkrát začali predstavovať takzvané „vyskakovacie“ kľúče, ktoré už mohli mať aj dizajnovú stránku.

Volvo bezkľúčové otváranie Volvo bezkľúčové otváranie

Bezkľúčové otváranie a štartovanie vo veľkom presadila automobilka Renault, ktorá prišla v druhej generácii Laguny so štartovacou kartou. Problémy s ňou spojené teraz nebudeme rozpisovať. Poslednou etapou je bezkľúčové štartovanie.

Vodič môže mať kľúč v kapse. Po príchode k automobilu ho systém rozpozná a automaticky odomkne dvere. Štartovanie motora je otázkou stlačenia gombíka. Volvo plánuje túto výhodu ešte vylepšiť. Kľúč integrovaný v smartphone človek tak ľahko nestratí.

Volvo bezkľúčové otváranie Volvo bezkľúčové otváranie

Výhodou je tiež jeho ľahšia lokalizácia. Medzi nevýhodami môže byť ľahšie ukradnutie vozidla alebo zneužitie vďaka rozšírenému hackerstvu. Výhoda tohto systému však vynikne medzi autopožičovňami.

Zákazník po prílete do cieľovej destinácie podľa GPS nájde vozidlo. Vopred pridelený digitálny kľúč stiahnutý do smartphonu mu odomkne automobil a nemusí sa zdržiavať hľadaním obsluhy. Výhodou bude tiež spoločné používanie jedného vozidla viacerými používateľmi, napríklad rodinný automobil.

Volvo túto technológiu otestuje už na jar prostredníctvom služby car sharing spoločnosti Sunfleet na letisku vo švédskom Gothenburgu. Fyzické kľúče však budú naďalej neoddeliteľnou súčasťou vozidiel, napríklad pri strate smarpthonu a nutnosti odjazdu z domu.

MM, Volvo

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov