Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2016: nové Audi S4 a S4 Avant

Minulý rok predstavili zástupcovia Audi nový sedan a kombi A4. Na tohtoročnom autosalóne v Ženeve predstavuje Audi výkonnejšie varianty S4 a S4 Avant.

Automobilka minulý rok uviedla na trh novú generáciu A4. Tento rok pridá do ponuky výkonné varianty S4 a S4 Avant, ktoré budú medzistupňom medzi bežnými verziami a športovou edíciou RS4.

Na pohon novinky bude slúžiť 3,0-litrový vidlicový šesťvalec TFSI s priamym vstrekovaním paliva a preplňovaním turbodúchadlom. Maximálny výkon je 260 kW (354 k) a krútiaci moment vrcholí hodnotou 500 Nm v rozmedzí od 1 370 do 4 500 ot./min.

Audi S4 Audi S4

Automobil zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,7 sekundy (verzia Avant za 4,9 s). Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h. Priemerná spotreba je podľa automobilky len 7,4 l/100 km (7,5 l vo verzii Avant).

Motor je spojený s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Tiptronic, ktorý využíva systém „plachtenia“ (od 55 km/h do 160 km/h). Stály pohon Quattro prenáša viac krútiaceho momentu na zadnú nápravu. V prípade potreby dokáže preniesť väčšinu na prednú nápravu.

Predné aj zadné zavesenie kolies využíva päťprvkové uchytenie. Alternatívou k elektromechanickému riadeniu je dynamické riadenie, ktoré mení pomer prevodu riadenia podľa aktuálnej rýchlosti. Automobil stojí na 18-palcových diskoch s pneumatikami 245/40.

Audi S4 Avant Audi S4 Avant

Za príplatok sú dostupné 19-palcové disky. Predné kotúčové brzdy majú priemere 350 mm a 6-piestikové strmene s logom S. Športový podvozok zníži svetlú výšku o 23 mm. Verzia Avant ponúka batožinový priestor s objemom 505 l, po sklopení zadných sedadiel až 1 510 l.

V interiéri nájdeme športové sedadlá s integrovanými opierkami hlavy a pneumatickou masážnou funkciou. Kožené čalúnenie Nappa je k dispozícii v čiernej, šedej alebo červenej farbe s kontrastným prešívaním a logom S.

Za príplatok je dostupný virtuálny prístrojový panel, ktorý dokáže zobraziť na displeji s uhlopriečkou 12,3 palca údaje o vozidle, navigáciu alebo bežné ukazovatele rýchlosti a otáčok motora. Zvukový systém Bang & Olufsen ponúka 3D zvuk a komunikáciu so smartphonmi.

Audi S4 Audi S4

Exteriér zaujme prednou maskou chladiča a veľkými bočnými prahmi. Uchytenie spätných zrkadiel je lakované v hliníkovom odtieni. Audi S4 Sedan má pohotovostnú hmotnosť 1 630 kg a verzia Avant 1675 kg. To je úspora voči predchodcovi o 75 kg.

V štandardnej výbave budú LED svetlomety, LED koncové svetlá a dynamické smerovky. Vynikajúce LED Matrix svetlomety budú za príplatok. Základná cena sedanu je 59 300 € a verzia Avanat začína na 61 150 €.

MM, Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov