Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2016: Opel GT Concept ukázal interiér

Prednedávnom sme vás informovali o novom koncepte z dielne Opla. Model GT môže pomôcť automobilke vrátiť sa medzi kupé vozidlá so zadným pohonom, ktoré sú orientované na vodiča. Opel ešte pred premiérou v Ženeve ukázal interiér konceptu.

Podľa automobilky je ústrednou témou symbióza človeka s digitálnym pripojením. Opel GT Concept tak ukazuje, ako môže v budúcnosti vyzerať športové kupé od automobilky z Rüsselheimu. Exteriér už zaujal dávnejšie, Opel pred premiérou v Ženeve ukázal tiež interiér.

Konštruktéri spojili športovosť kupé s futuristickým riešením rozhrania človek/stroj. Opel sa rozhodol pre elektrifikáciu interiéru. Športové sedadlá, volant ale aj pedále bude možné nastaviť elektricky podľa požiadaviek posádky.

Panoramatická strecha vdýchne do interiéru priestrannosť a prinesie viac svetla. Prístrojová doska je z brúseného hliníka a vizuálne pomáha k nižšej pohotovostnej hmotnosti. Tá je úctyhodne nízka na dnešné pomery (menej ako 1 000 kg).

Opel GT Concept Opel GT Concept

Úzke A-stĺpiky karosérie tiež prispievajú k nižšej hmotnosti a lepšiemu výhľadu vpred a do strán. Opel tiež nahradil spätné zrkadlá kamerami, ktoré premietajú obraz do bočných monitorov v interiéri.

Futuristický tvar volantu vzdáva hold legendárnemu Oplu GT z 60-tych a 70-tych rokov. V interiéri nájdeme minimum tlačidiel. Všetky funkcie bude možné ovládať hlasom a pomocou centrálneho touchpadu.

Tento koncept tak spoznáva vodiča a prispôsobuje sa jeho potrebám. Podľa dialógu tak dokáže systém nastaviť správnu teplotu, trasu navigácie alebo hudbu. Rozhranie človek/stroj (HMI) je tak ako priateľ na sedadle spolujazdca.

Opel GT Concept Opel GT Concept

Pre najkonkrétnejšie reakcie sa softwér učí z každého príkazu daného vodičom, dotyku na volant a podobne. Tento princíp je známy z takzvaného self-learning módu automatických prevodoviek, ktoré prispôsobujú preraďovanie podľa predchádzajúcich reakcií vodiča.

Dva kruhové prístroje pred vodičom sú projekčné plochy, ktoré môžu byť podsvietené v rôznych farbách a zobrazujú informácie trojrozmerne. Je to tiež ďalší rozvoj systému, ktorý predstavili na koncepte Opel Monza v roku 2013.

Podľa nálady a potrieb vodiča tak systém zobrazuje navigáciu, spotrebu alebo pri uvoľnení nálady rýchlosť, akceleráciu a hodnoty zo senzora zrýchlenia. Opel GT Concept tiež „sleduje“ situáciu pred a za vozidlom a môže varovať nielen akusticky, ale aj hlasovo. Onedlho sa tak dočkáme situácie, keď vozidlo bude upozorňovať vetou typu: Pozor, motocykel za nami.

MM, Opel

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov