Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Sága (Renault) Scénic

Renault Scénic bol prvý kompaktný MPV v histórii automobilového priemyslu.

Renault Scénic oslavuje 20. výročie príchodu na automobilový trh, kde doteraz brázdi cesty takmer 5 miliónov exemplárov tohto úspešného modelu.

1996-2003: „pozvanie na cestu“

Koncept Mégane Scénic bol odhalený v roku 1991 na autosalóne vo Frankfurte n/M.

Po priestornom minivane Twingo z roku 1984 Renault potvrdil svoje vedúce postavenie s novým modelom Mégane Scénic, ktorého výroba bola oficiálne začatá v roku 1996. Je považovaný za prvé vozidlo triedy kompaktného MPV.

Renault_65880_global_en      Renault_75477_global_en

Mégane Scénic je súčasťou ducha doby, v ktorej vznikol. Je menší ako priestor, ktorý bol pôvodne predpokladaný pre auto kategórie MPV.V segmente M1 odráža úspešnú syntézu emočných hodnôt rodinného minivanu.

Nový kompaktný MPV sa stával v Európe takpovediac nutnosťou najmä pre rodinnú klientelu. Zaujal svojimi génmi obývateľnosti, modularity a bezpečnosti. A medzi jeho hlavné prínosy patrilo, že ponúka zábavu pre všetkých cestujúcich. Je menej ťažkopádny ako Espace, je však pohodlný, ľahko sa ovláda a pri jazdných skúškach s deťmi zamestnancov potvrdzuje svoje prednosti.

Karoséria modelu Mégane Scénic ponúka veľký priestor. Vpredu sú nastaviteľné sedadlá a nechýbajú odkladacie priestory a objemný batožinový priestor na optimálne uloženie vecí. Mnoho inovácií malebného koncepčného vozidla umožnili posádke vychutnať si cestovanie  v novom svetle, preto má právom patril slogan „pozvanie na cestu“. Pocit slobody a spojenie s okolitým svetom umocňuje dvojité strešné okno Power, ktorá poskytuje svetlo a otvorenosť voči svetu. A v neposlednej miere vodičovi ponúka lepší výhľad  a väčšiu

aktívnu aj pasívnu bezpečnosť.

Mégane Scénic mal od počiatku mnoho technologických inovácií ktoré boli neskôr použité aj pre celý modelový rad Renaultov, ako napríklad optimalizované využitie recyklovateľných materiálov, či ABS a automatická prevodovku. Právom bol Mégane Scénic zvolený za Európske auto roka 1997.

Renault_65879_global_en      Citroen C4.16

2003-2009: priekopník potvrdzuje svoje vedúce postavenie

Po úspechu prvej generácie boli prvky konceptu kompaktného osobného automobilu z veľkej časti prijaté aj inými výrobcami automobilov a Scénic musel súťažiť ajmä s modelmi Opel Zafira a Citroën Xsara Picasso.

Scénic II však pre značku Renault udržal výhodu svojho prvenstva v segmente a nikdy nestratil svoje vedúce postavenie.

Vonkajší dizajn druhej generácie modelu Scénic vyjadruje aj svoj vzťah k jeho

Predchodcovi. Zachoval si rozloženie teplého a priateľskéh interiéru.Potvrdil svoju rodinnú rientáciu v segmente MPV. V ponuke bol ako 5-miestny v krátkej verzii (4,50 m) a ako 5– a 7-miestny (4,70 m) v dlhej verzii.

Modularita a použiteľnosť modelu Scénic II dostal nové funkciea (napr. automatickú parkovaciu brzdu, bi-xenónové svetlomety, hands-free kartu, riadiaca jednotka systému sledovania tlaku v pneumatikách,obmedzovač rýchlosti a parkovací asistent) a

potvrdil svoje vedúce postavenie v segmente aj vďaka pohodliu a funkčnosti a akustickému komfort na palube.

V roku 2003 získal Scénic II  5 hviezdičiek v testoch EuroNCAP a hodnotili ho ako najbezpečnejšie auto vo svojej kategórii.

2009-2016: zameranie na život na palube

Nový Scénic a New Grand Scénic predstavili v marci 2009 na medzinárodnom autosalóne v Ženeve. MPV tretej generácie sa prispôsobil očakávaniam zákazníkov a ponúkal väčšie pohodlie a potešenie.

Základy zostávajú, potešenie z jazdy a pohodlie sa zvyšujú. Aj bezpečnosť je prioritou pre Renault, to je zrejmé aj z modelu Scenic. Aj model III. Generácie získal päť hviezdičiek v  teste Euro NCAP a plný počet bodov. Obnovená vderzia je efektívne šetrná k životnému prostrediu. (napríklad Grand Scénic EnergydCi 110 emituje len 105 g / km CO2 teda len 15g prepočítané na jedného cestujúceho!).V roku 2012 ponúkla tretia generácia Scénicu nové motory.

Renault_68042_global_en      Renault_62416_global_en

R-Space: Nový SCÉNIC

Od roku 2011 Renault predstavil na autosalóne v Ženeve model R-Space. Toto koncepčné vozidlo prináša kompaktné MPV, ktoré zosúlaďuje potreby rodiny s funkčnosťou a so športovosťou. Smeruje k obrazu modernej rodiny,, ktorá chce krásne a praktické auto.

Vnútorný priestor je veľký a príjemný, zadná časťje vybavená ako herňa s 27 farebnými kockami pre deti. Trojvalcový motor Energy TCE má zdvihový objem 900 cm3 a výkon 110 koní, spojený s dvojspojkovou prevodovkou EDC,a vylučuje iba 95 g CO2 / km.

Nový koncept vozidla R-Space interpretuje živý obraz štvrtej generácie modelu Scénic, ktorý bude odhalený na autosalóne v Ženeve začiatkom marca 2016.

Renault_65866_global_en       Renault_68044_global_en

Renault (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov