Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lexus NX jazdil na kolesách z ľadu

Automobilky majú rôzne predstavy o prezentácii svojich výrobkov. Lexus to zobral od najspodnejšej časti vozidla, od kolies. Nový Lexus NX totiž postavil na kolesá vyrobené z čistého ľadu.

Koncept jazdy na ľade bol pre automobilku Lexus úplne novou formou prezentácie modelu NX. Model však nemohli postaviť na ľadové kolesá bez malých úprav. Lexus NX tak najprv postavili do ľadového domu.

Prvotné návrhy a výskumy trvali 3 mesiace. Počas tohto obdobia konštruktéri vyvíjali rôzne scenáre jazdy na kolesách z ľadu. Automobil pred prezúvaním hlboko zmrazili. V miestnosti s teplotou -30 °C nechali model NX 5 dní.

Do ľadových kolies pridali LED osvetlenie, ktoré zvýraznilo jedinečné proporcie tohto technologického diela. Lexus na výrobe týchto kolies spolupracoval s londýnskym teamom sochárov zo spoločnosti Hamilton Ice Sculptors.

Lexus NX kolesá z ľadu Lexus NX kolesá z ľadu

Spoločnosť má 35 ročné skúsenosti so stavbou sôch z ľadu. Pre Lexus NX vytvorili jedinečné kolesá pomocou laserového naskenovania originálnych predlôh a práce v počítačovom navrhovaní.

Pre úspech projektu boli potrební 4 sochári, ktorí pracovali na každom kolese 36 hodín. Jedinečné dielo opracovávali s japonskými oceľovými dlátami. Sochári tiež presne vytvarovali dezén behúňa pneumatiky.

Ľad bol vytvorený z vody, ktorú odčerpali z tečúceho potoka pre jej krištáľovo priehľadnú štruktúru. Do nej pridali akrylát pre vysoké zaťaženie od vozidla. Tento projekt je obdobne ako hoverboard ukážkou technického umu konštruktérov Lexusu, ktorý aplikujú tiež na sériové vozidlá.

Pripájame link na video: https://youtu.be/u9CGTCD35Kg

MM, Lexus

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov