Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nový pomocník v továrni Škoda vo Vrchlabí

Škoda Auto predstavila nového pomocníka v továrni vo Vrchlabí. Inteligentný robot bude pomáhať pri výrobe priamo radených prevodoviek a uľahčí tak prácu zamestnancom továrne.

Novinku predstavila Škoda Auto v továrni vo Vrchlabí, kde vyrábajú rôzne prevodovky. Robotická ruka, ako sa nový pomocník nazýva, pomôže pri zakladaní piestu radenia do prevodovky. Tento proces je jedným z najcitlivejších pri výrobe prevodoviek.

S pomocou robota KUKA LBR iiwa tak môžu zamestnanci vo Vrchlabí zefektívniť svoju prácu. Novinka má nízku hmotnosť len 23,9 kg a môže sa tak jednoducho a presne ovládať. Nízka hmotnosť umožní tiež ľahké presúvanie.

Podľa Michaela Oeljeklausa, člena predstavenstva Škoda Auto pre oblasť výroby, je vďaka robotovi zložitá výrobná operácia pre zamestnancov továrne jednoduchšia a bezpečnejšia. Digitalizácia výroby tak v Škoda Auto pokračuje ďalej.

Škoda Vrchlabí robot

Robot má 7 ôs a vďaka vysoko citlivým senzorom zakladá piesty radenia s najvyššou presnosťou. Senzory tiež registrujú kontakt so zamestnancom a zaisťujú tak jeho bezpečnosť. Novinku inštalovali do továrne vo Vrchlabí v rámci modernizácie všetkých tovární Škoda Auto.

Od roku 2012 tu vyrábajú 7-stupňové DSG prevodovky DQ 200. Do výroby tejto prevodovky investovala Škoda s koncernom Volkswagen 220 miliónov eur. S novým robotom môžu tiež zvýšiť objem výroby.

Od marca 2016 už budú vo Vrchlabí vyrábať 2 000 prevodoviek DQ 200 denne. Súčasný stav je 1 500 prevodoviek denne. V roku 2014 pritom museli pre dopyt zvyšovať výrobu z 1 000 na 1 500 prevodoviek denne. V súčasnosti tu pracuje približne 1 000 zamestnancov a od spustenia výroby tu vyprodukovali už viac ako 910 000 prevodoviek.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov