Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Stretnutie Golfov GTI

Športovo ladené modely GTI sú na trhu už od prvej generácie Golfu. Volkswagen priebežne inovoval motory, dizajn a pridával limitované edície. Dva modely z takýchto edícii sa stretli na okruhu Portimao.

Na tomto mieste sa stretli 2 rozdielne generácie. Volkswagen usporiadal stretnutie prvej generácie v edícii Pirelli a poslednej generácie v edícii Clubsport. Automobilka chcela vzdať hold prvej generácii, ktorá mala k dispozícii menej ako polovičný výkon voči novému vozidlu.

Oba automobily sú výročnými edíciami a patria tak k vyhľadávaným artiklom. Volkswagen Golf GTI Pirelli prišiel na trh v roku 1983 a patril medzi posledné modely z prvej generácie. Motor produkoval výkon 82 kW (112 k).

Voči nemu postavili najnovšiu siedmu generáciu Golfu GTI v edícii Clubsport, ktorú poháňa preplňovaný štvorvalec s výkonom 197 kW (265 k). Táto edícia prišla na trh ako predzvesť budúcoročného 40. výročia GTI.

Krútiaci moment vrcholí hodnotou 350 Nm. Krátkodobo je s funkciou overboost dostupných až 380 Nm a 216 kW (290 k). S týmito hodnotami zrýchli Golf GTI Clubsport z 0 na 100 km/h za 5,9 sekundy a to z neho robí najrýchlejší Golf GTI z celej produkcie.

Volkswagen Golf GTI Clubsport a Pirelli Volkswagen Golf GTI Clubsport a Pirelli

Verzia s dvojspojkovou prevodovkou DSG má navyše funkciu Launch Control, ktorá dokáže maximálne využiť krútiaci moment pri rozbehu z miesta bez preklzu predných kolies. Verzia Clubsport tiež prináša niekoľko štylistických zmien.

Nový predný nárazník dopĺňa zadný spojler a difúzor. V opcii sú ponúkané semi-slicky, ktoré sú schválené pre prevádzku na pozemných komunikáciach. V interiéri nájdeme štandardné športové sedadlá alebo GTI športové sedadlá. Volkswagen má v ponuke tiež dvojfarebné lakovanie.

Golf GTI Clubsport a Pirelli však nie sú jedinými špeciálnymi verziami. Volkswagen tiež vytvoril jubilejné edície k 20., 25., 30. a 35. výročiu. Ďalšie edície budú pokračovať budúci rok pri príležitosti nového výročia.

MM, Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov