Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fiat oficiálne predstavil novinku Tipo

Prednedávnom sme informovali o novinke Fiat Tipo. Automobilka uverejnila len niekoľko strohých informácii. V súčasnosti však pripravila oficiálnu premiéru s presnými technickými parametrami.

Dizajn novinky vytvorilo dizajnové štúdio Fiatu spolu so spoločnosťou Tofas. Automobilka vyvíjala nový model 3 roky a podieľalo sa na tom viac ako 2 000 pracovníkov. Konečný výsledok je príjemným prekvapením.

Automobil je dlhý 4,54 m, široký 1,79 m a vysoký 1,49 m. Rázvor je 2,64 m a zaraďuje novinku do nižšej strednej triedy. Predná časť má chrómované segmenty a odlišuje sa od iných modelov Fiatu.

Svetlomety sú čiastočne integrované do masky chladiča. Bočný pohľad prezradí výraznú linku predných svetlometov. Aerodynamický oblúk dodáva vozidlu športový nádych. Súčiniteľ odporu vzduchu cx je len 0,29.

Fiat Tipo Fiat Tipo

Zadné svetlomety zvýraznia nezameniteľný podpis vozidla v noci. Integrovaný spojler prinesie lepšiu aerodynamiku a dopĺňa ho robustný nárazník. Fiat ponúka pre novinku 7 rôznych farebných odtieňov.

Interiér bol navrhnutý podľa skutočných potrieb zákazníkov. Konštruktéri venovali čas utlmeniu interiéru. Za príplatok sú k dispozícii ekokožené sedačky v béžovej alebo šedej farbe. Kožený volant prinesie nádych luxusu do tejto triedy automobilov.

Podľa trhu bude novinka dostupná s dvojicou zážihových a dvojicou vznetových motorov. Základ tvorí štvorvalec so zdvihovým objemom 1,4 litra a maximálnym výkonom 69 kW (95 k). Krútiaci moment vrcholí hodnotou 127 Nm pri 4 500 ot./min.

Fiat Tipo s týmto motorom zrýchli z 0 na 100 km/h za 11,5 sekundy a maximálna rýchlosť je 185 km/h. Motor je spojený so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Silnejší zážihový štvorvalec má objem 1,6 litra a maximálny výkon 81 kW (110 k).

Fiat Tipo Fiat Tipo

Krútiaci moment 152 Nm prenáša na kolesá 6-stupňová automatická prevodovka a umožní vozidlu zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 11,2 sekundy. Maximálna rýchlosť má hodnotu 192 km/h. Vznetové verzie sú v ponuke osvedčené MultiJety.

Menší motor má zdvihový objem 1,3 litra, maximálny výkon 69 kW (95 k) a krútiaci moment 200 Nm už pri 1 500 ot./min. Automobil zrýchli z 0 na 100 km/h za 11,7 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 180 km/h. Prednosťou je kombinovaná spotreba len 4,1 l/100 km.

Väčší derivát má zdvihový objem 1,6 litra a maximálny výkon 88 kW (120 k). Krútiaci moment 320 Nm je dostupný pri 1 750 ot./min. Maximálna rýchlosť je 199 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne za 9,7 sekundy. Slabšia verzia je spojená s 5-stupňovou manuálnou a silnejšia so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Fiat Tipo Fiat Tipo

Vnútorné vybavenie môže obsahovať systém Uconnect s 5-palcovou dotykovou obrazovkou. Navigačný systém TomTom ponúkne 3D zobrazenie a aktuálne dopravné informácie. K dispozícii je audiosystém s výkonom 160 alebo 220 W.

Samonosná karoséria pozostáva približne 80 % z celkovej hmotnosti z vysokopevnostnej ocele. Predná náprava využíva zavesenie McPherson a zadné zavesenie má bežnú torznú tyč.

MM, Fiat

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov