Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jaguar v Silverstone porovnával svetlomety

Jaguar svojho času reprezentoval na slávnych pretekoch 24 hodín Le Mans model XJ-R9 LM. Vtedy však nočná časť pretekov bola náročnejšia, než dnes. Dôvodom boli svetlomety. Jaguar tak pre porovnanie zobral na trať najnovší model XJR.

Svetlomety sú dôležitou súčasťou aktívnej bezpečnosti. Preteky sú väčšinou počas dňa s dobrou viditeľnosťou. Niektoré súťaže, ako napríklad 24 hodín v Le Mans, sa však jazdia aj počas nočných hodín.

Práve v tom období je potreba kvalitných svetlometov najväčšia. Jaguar v roku 1988 zvíťazil na pretekoch v Le Mans s modelom XJ-R9 LM. V tej dobe brilantné svetlomety však v porovnaní s dnešnými strácajú vo všetkých porovnávaniach.

Jaguar na okruh doviezol najnovší model XJR, ktorý mal LED predné svetlomety s rôznymi asistentmi. Príležitosť pre porovnanie oboch svetlometov mal jazdec a víťaz ročníka 1988 Andy Wallace. V súčasnosti si na okruhu vyskúšal model XJR s 5,0-litrovým preplňovaným osemvalcom s výkonom 410 kW (550 k).

Jaguar XJR LED svetlomety Jaguar XJR LED svetlomety

Podľa jeho slov bola jazda v noci na vozidle XJ-R9 LM veľmi ťažká. V rýchlosti cez 300 km/h zvládli jazdci v svetelnom kuželi zachytiť len záblesky predmetov na vozovke. Aj pri najrýchlejšej reakcii však nedokázali odvrátiť nehodu alebo kontakt s prekážkou.

Wallace prezradil, že miluje najnovšie svetlomety, ktoré dokážu aktívne pomáhať vodičovi pri osvetľovaní vozovky. Novinka modelového roka 2016, model XJ, má najnovšie svetlomety LED so svetelným podpisom J-Blade.

LED svetlomety majú teplotu svetla bližšiu tomu dennému ako bi-xenónové svetlomety. Zlepšujú tak viditeľnosť a pohodlie pre vodiča. Ďalšou výhodou je tiež nezameniteľný dizajn a tvar nových svetlometov.

MM, Jaguar

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov