Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mazda predstavila novinku CX-9 aj nový motor

Mazda na autosalóne v Los Angels predstavila novinku CX-9. Veľké SUV príde na trh v Severnej Amerike s ďalšou novinkou, novým zážihovým preplňovaným motorom.

Fanúšikovia značky Mazda očakávali predstavenie ostrej verzie modelu 3 alebo 6 s prívlastkom MPS. Mazda ich však nevypočula a prišla na autosalón s novým SUV. Automobilka tak čiastočne kopíruje iných výrobcov, ktorí poľahli trendu SUV a malé športové automobily pre nich nie sú prioritou.

S novým vozidlom predstavili v Los Angels tiež novú pohonnú jednotku. Motor má zdvihový objem 2,5 litra a preplňovanie turbodúchadlom. V súčasnosti je to najvýkonnejšia pohonná jednotka v ponuke Mazdy.

Zatiaľ je určená len na pohon CX-9, neskôr však nie je vylúčená jej implementácia do menšieho modelu 6. Vo verzii pre severoamerický trh (kde je zatiaľ výhradne v ponuke) má maximálny výkon 184 kW (250 k).

Mazda CX-9 2.5 Skyactiv Turbo Mazda CX-9 2.5 Skyactiv Turbo

Krútiaci moment vrcholí hodnotou 420 Nm. Motor vychádza z atmosféricky plneného 2,5-litrového štvorvalca, ktorý nájdeme v modeloch 6 a CX-5. Priame vstrekovanie benzínu ponúka úsporu paliva a vyšší výkon.

Hlavnou výhodou nového motora je dynamické riadenie tlaku turbodúchadla, ktoré pre maximálnu účinnosť mení pulzácie výfukových plynov podľa otáčok motora. Chladený systém EGR zmiešava nasávaný vzduch s výfukovými plynmi pred vstupom do spaľovacej komory.

Pohonná jednotka bola špeciálne vyvinutá pre severoamerický trh a pre veľké SUV CX-9. Mazda plánuje ročnú produkciu 50 000 kusov CX-9 a až 80 % predajov očakávajú na trhu v Severnej Amerike. S predajom v Európe však zatiaľ nepočítajú.

MM, Mazda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov