Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vodíkové čerpacie stanice v Nemecku

V Nemecku vznikla skupina spoločností, ktorá do niekoľkých rokov vybuduje sieť čerpacích staníc na vodík. Ide o ďalší krok k zníženiu emisií produkovaných dopravou.

Spoločný podnik má názov H2 Mobility a začína ako spoločnosť so 6 partnermi. V divízii spolupracuje Air Liquide, Daimler, Linde, OMV, Shell a Total. Spoločne položili základ v budovaní celoštátnej siete vodíkových staníc.

Do roku 2023 plánujú postaviť približne 400 nových vodíkových čerpacích staníc. Podnik má sídlo v Berlíne a intenzívne pripravuje fázu spoločného plánu. V nasledujúcich rokoch je plánovaná výstavba 100 nových čerpacích staníc.

Podľa spolkového ministra dopravy Alexandra Dobrindta majú elektromobily s vodíkovým pohonom tie najlepšie predpoklady v doprave. Tieto vozidlá majú veľký dojazd a môžu byť natankované za niekoľko minút.

Pre rozbeh predaja týchto automobilov je však potrebná rozsiahla sieť čerpacích staníc, o čo sa H2 Mobility bude snažiť. Nemecko by sa tak stalo prvou krajinou s nadregionálnou sieťou na natankovanie vodíkových vozidiel.

H2 Mobility Joint Venture macht Wasserstoff tanken in Deutschland zukünftig flächendeckend möglich H2 Mobility Joint Venture macht Wasserstoff tanken in Deutschland zukünftig flächendeckend möglich

Investície na vybudovanie čerpacích staníc sú odhadované na 400 miliónov €. Spoločnosti zapojené do spoločného podniku majú dlhoročné skúsenosti v oblasti elektromobility s palivovými článkami.

V súčasnosti sú už na nemeckom trhu automobily s palivovými článkami a ďalšie budú pribúdať. Aktivity H2 Mobility podporujú tiež automobilky BMW, Volkswagen, Honda a Toyota. Spoločný podnik má partnerský vzťah s Clean Energy Partnership, v ktorom spolupracujú napríklad: BMW, Daimler, Ford, Opel, Honda, Hyundai, Shell, Siemens, Total, Toyota, OMV alebo Volkswagen.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov