Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault a Nissan rozšíria svoje partnerstvo

Alliancia Renault-Nissan a Daimler vsadili na ešte užšiu spoluprácu.

Počet ich spoločných projektov vzrástol viac než štvornásobne. Z pôvodného portfólia troch kooperácií vzniklo už 13 projektov, ktoré boli zrealizované partnermi na troch kontinentoch. Medzi hlavné úspechy patrí spoločne vyvinutý pick-up a partnermi zdieľané výrobné zariadenia v Mexiku. Nový kompaktný model Q30 s piatimi dverami spočíva na kompaktnej platforme skupiny Daimler. Partneri rozširujú svoju spoluprácu aj v oblasti alternatívnych pohonných systémov: v batériou poháňanej i-verzii smart fortwo a forfour budú použité elektromotory z Renaultu.

infiniti b        Infiniti

Už šesťročná úspešná spolupráca Renault-Nissan a Daimler naďalej prekvitá. Z pôvodných troch dohôd o spolupráci na začiatku partnerstva 2010 vzniklo odvtedy 13 spoločných projektov. „Toto partnerstvo je jedným z najproduktívnejších v celom automobilovom priemysle,“ povedal Carlos Ghosn, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Renault-Nissan Alliance počas autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom.

Najdôležitejšie míľniky spolupráce

Nissan a Daimler investovali miliardy do novej spoločnej výrobnej základni Aguascalientes v Mexiku. V roku 2017 začne výroba prémiových kompaktných modelov značky Infiniti, od roku 2018 zas zídu z montážnej linky nové modely Mercedes-Benz. Vývoj nových vozidiel riadia partneri spoločne. Nový závod sa stavia v tesnej blízkosti existujúcej automobilky Nissan a bude do roku 2020 vyrábať 230 000 vozidiel ročne. Nové modely Daimleru a Nissanu majú byť predávané aj v Európe a Číne.

Nissan a Daimler už oznámili v apríli, že spoločne vyvinuli stredne veľký pic-kup. Nový model je čiastočne založený na osvedčenej platforme Nissan NP300 Navara a bude prispôsobený potrebám európskeho zákazníka. Nový model sa bude predávať v Európe, Austrálii, Južnej Afrike a Južnej Amerike. Vyrábať ho budú  v továrni Renault  v Cordoba, (Argentína), spolu s Nissanom NP300 a novým Renaultom  kategórie úžitkových vozidiel v triede 1 tona. Plánoaný je ďalší výrobný závod Nissanu v Barcelone. Prémiový kompaktný model Infiniti Q30 začnú vyrábať v závode Nissanu v Sunderland vo Veľkej Británii už koncom tohto roka.

Renault-Nissan Alliance je považovaná za najúspešnejšiu dlhodobú spoluprácu v automobilovom priemysle. Vlani umiestnila Aliancia, celkovo 8,5 milióna vozidiel na trhoch v 200 krajinách celého sveta. Vďaka strategickej spolupráci s automobilkami Daimler, Ashok Leyland, Dongfeng a Mitsubishi Motors, rovnako s ruskou AvtoVAZ posilňuje Alianciu svoje postavenie na trhu.

Renault-Nissan (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov