Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Economy Run 2015: víťazom Citigo

Věra a Jan Baníckovci zvíťazili na 34. Ročníku  Škoda Economy Run.

Horníčkovi, ŠKODA Economy Run 2015, 34. ročník, Kosmonosy - Vrchlabí - Kosmonosy

 

S vozidlom Škoda Citigo dosiahli špičkové hodnoty spotreby – na 100 km jazdy v priemere len 3 l paliva. Táto hodnota zodpovedá emisiám 69,9 g CO2/ km. Na tradičnej súťaži o najnižšiu spotrebu sa zúčastnilo celkom 52 posádok. Štart a cieľ 315,4 kilometrov dlhej trati bol v Mladej Boleslavi – Kosmonosoch, etapovým cieľom bola automobilka spoločnosti Škoda Auto vo Vrchlabí. Na súťaži sa zúčastnili výhradne vozidlá značky Škoda s benzínovými alebo naftovými motormi.

„K ekologickej mobilite neprispieva iba technika. Špičkové hodnoty, dosiahnuté pri tohtoročnom podujatí ŠKODA Economy Run, ukazujú, že k zníženiu spotreby a emisií CO2 podstatnou mierou prispieva aj štýl jazdy,“ zdôraznil Roman Havlásek, vedúci After Sales spoločnosti Škoda Auto.

Mladoboleslavská automobilka je partnerom podujatia Škoda Economy Run už od samotného začiatku. Servisné centrum Škoda Auto zabezpečuje technickú prípravu a kontrolu vozidiel, aj celý priebeh podujatia po technickej stránke.

Podujatie Škoda Economy Run je rozdelené do piatich objemových tried. Účastníci sú hodnotení podľa najnižších dosiahnutých emisií CO2, získaných prepočtom z celkovej spotreby paliva. Usporiadateľ okrem toho zohľadňuje aj priemernú dosiahnutú rýchlosť a rozdiel medzi skutočnou a normovanou spotrebou. Na meranie spotreby paliva sa používa elektronický diagnostický prístroj. Ten zistí, koľko benzínu alebo nafty sa v nádrži nachádzalo pred jazdou a po nej. Rozdiel medzi oboma nameranými hodnotami udáva presnú spotrebu. Tohtoročnou novinkou je aj iný systém prípravy vozidla, pri ktorom je pravidlami stanovená polovicu nádrže, dotankovanie ešte 10 litrov paliva, tzv. virtuálna prídavná nádržka, ktorá pri finálnom meraní spresňuje získané hodnoty.

Škoda, šr

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov