Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan Leaf 2016: dojazd 250 km

Spoločnosť Nissan predstavila modernizovanú verziu vozidla Nissan Leaf 30 kWh, ktorá poskytuje dojazd 250 km a prekonáva tak všetkých svojich konkurentov v tomto segmente.
Tento pozoruhodný úspech dosiahli uvedením novej batérie s kapacitou 30 kWh. Nová batéria je kľúčovým bodom balíka vylepšení, vďaka ktorému si model Leaf 30 kWh modelový rok 2016 bude môcť upevniť pozíciu najschopnejšieho, najpraktickejšieho a najhodnotnejšieho elektromobilu na svete.

Leaf 2016 4      Leaf 2016 3

Dlhší dojazd v spojení s celým radom dizajnových, technologických a konštrukčných modernizácií modelu LEAF výrazne pridáva na atraktivite. Robí z neho skutočnú alternatívu k vozidlám so spaľovacími motormi pre milióny motoristov a posilňuje jeho pozíciu najlepšieho svetového elektromobilu.

Nová batéria modelu Leaf s kapacitou 30 kWh prináša dlhší dojazd bez negatívneho vplyvu na vnútorné usporiadanie vozidla. Novinka, ktorá bude k dispozícii vo vozidlách s úrovňami výbavy Acenta a Tekna, má totiž rovnaké rozmery ako súčasná jednotka s kapacitou 24 kWh a je iba o 21 kg ťažšia. A výsledok? Vozidlo je schopné prejsť výrazne dlhšiu vzdialenosť a pritom ponúka rovnakú praktickosť a využiteľnosť ako jeho predchádzajúce verzie.
Kľúčovým faktorom vyššieho výkonu novej batérie je modernizácia jej vnútornej konštrukcie a chemického zloženia. Elektródy s obsahom uhlíka, dusíka a horčíka zvyšujú jej výkon, na ktorý má pozitívny vplyv aj usporiadanie palivových článkov. Spoločnosť Nissan je o výkone a spoľahlivosti novej batérie s kapacitou 30 kWh natoľko presvedčená, že bude poskytovať záruku na batériu osem rokov alebo po najazdenie 160 000 km.
Novú batériu modelu Leaf s kapacitou 30 kWh je možné dobíjať rovnako ľahko a bez stresu ako súčasnú jednotku s kapacitou 24 kWh. Takisto ako pri súčasnom modeli Leaf si zákazníci budú môcť vozidlo nabíjať doma, na verejných nabíjacích staniciach alebo v rámci siete rýchlonabíjacích staníc (3-fázový prúd, napätie 400 V). Sieť týchto staníc sa rýchlo rozrastá po celej Európe a predstavuje pre elektromobily tú najlepšiu možnosť.

Leaf 2016 2

Medzi najoceňovanejšie a najužitočnejšie funkcie modelu Leaf patrí NissanConnect EV, prostredníctvom ktorého s ním môžu majitelia nadviazať kontakt a ovládať ho na diaľku. Majitelia po celom svete si vďaka tejto telematickej službe pomocou smartfónov ešte viac uľahčujú život – či už ide o možnosť kontrolovať stav nabitia batérie alebo o predhriatie kabíny v chladných zimných dňoch. NissanConnect EV prináša nielen väčšie pohodlie, ale vylepšuje aj dojazd vozidla. Dokáže totiž vopred zahriať alebo vychladiť kabínu bez spotreby energie batérie.
Leaf 30 kWh prináša výraznú modernizáciu tejto jedinečnej technológie a nahrádza predchádzajúci systém CarWings novým systémom NissanConnect EV. Ten si zachoval všetky oceňované prvky pôvodného systému, ale pridáva nové funkcie, oveľa jednoduchšiu aktiváciu a nový dizajn.
Súčasťou vylepšení, s ktorými nový systém NissanConnect EV prichádza, je nová mapa dobíjacích staníc, ktorá je schopná ukázať, ktoré nabíjacie stanice sú k dispozícií a ktoré sa práve používajú. Navrhnutý na bezproblémovú integráciu s informačným a zábavným systémom NissanConnect EV novej generácie, prináša aj úplne prepracovaný navigačný systém, upozornenia týkajúce sa údržby a zariadenie na vyhľadanie vozidla.

Všetky vozidlá Leaf na rok 2016 vo variantoch Acenta a Tekna sú vybavené najnovšou verziou oceňovaného informačného a zábavného systému NissanConnect EV. Ten prináša nové rozhranie a digitálny rádioprijímač a ponúka aj 7-palcový kapacitný dotykový displej. S jeho pomocou môžu majitelia približovať a odďaľovať mapy a prechádzať medzi jednotlivými ponukami iba pohybom prstov po obrazovke.
Výrobu modelu Leaf 30 kWh bude naďalej zabezpečovať továreň spoločnosti Nissan v britskom Sunderlande. Predaj v Európe sa začne v januári 2016. Konečné ceny a špecifikácie pre jednotlivé trhy budú oznámené čoskoro.
Nissan (šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov