Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Opel Kadett B oslavuje 50 rokov

Opel modelom Kadett B pokračoval v úspešnej tradícii Kadett A. Prvý automobil Kadett B zišiel z výrobných pásov pred 50 rokmi a bol voči predchodcovi dostupný vo viacerých karosárskych verziách.

Opel Kadett A bol prvý povojnový model Opla s niektorými modernými vylepšeniami. Kadett B bol voči predchodcovi dlhší o 18 cm, na dĺžku meral presne 4 m. K dispozícii bol s 3 karosárskymi verziami: sedan, kupé a kombi.

Verzia kupé bola výnimočná a v súčasnosti je na trhu oldtimerov veľmi vyhľadávaným kúskom. Opel prebral inšpiráciu z fastback modelov ako napríklad Chevrolet Chevelle. Prvý Kadett B bol na začiatku predaja dostupný len s jednou pohonnou jednotkou.

Jednolitrový štvorvalec v druhej verzii prevŕtali o 3 mm a zdvihový objem sa zväčšil na 1 078 cm3. Pohonná jednotka ponúkla 33 kW (45 k). To bolo o 5 k viac, ako mal predchodca. Na niektorých trhoch bola v ponuke verzia so zvýšeným kompresným pomerom a výkonom 40 kW (55 k).

Opel Kadett B Opel Kadett B

V roku 1966 ponuku obohatil motor s dvojitým karburátorom a výkonom 43 kW (60 k). Z modelu Rekord C dostal malý Opel 1,9-litrový štvorvalec s výkonom 66 kW (90 k). Táto pohonná jednotka bola dostupná tiež v modeli Opel Olympia.

Na začiatku boli všetky motory spojené so 4-stupňovou manuálnou prevodovkou, od roku 1968 do ponuky pridali 3-stupňový automat. Prvý rok bola automatická prevodovka dostupná výhradne s 1,7- a 1,9-litrovým motorom, neskôr si mohli zákazníci zvoliť 3-stupňový automat tiež pre najmenšiu pohonnú jednotku.

Neobvyklým vylepšením bola palubná sieť s napätím 12 V. Konkurencia v tom čase ponúkala len 6 V palubnú sieť. Opel Kadett B bol ako prvý malý Opel oficiálne schválený na prevoz 5 osôb. Verzie kupé však zostali určené na prevoz len 4 osôb. Batožinový priestor mal podľa VDA objem 337 l.

Opel Kadett B mal od začiatku predajné úspechy, za prvý rok sa pre tento model rozhodlo 105 000 zákazníkov. Dnes sa pre kombi verzie rozhodne v priemere 60 % zákazníkov, v 60-tych rokoch si však Kadett B kombi kúpilo len približne 17 % nových majiteľov.

Opel Kadett B Opel Kadett B

Bez označenia „medzinárodné vozidlo“ sa Kadett B predával v 120 krajinách sveta. Približne 50 % automobilov z ročnej produkcie v Nemecku odchádzalo na export. Model Kadett bol úspešný tiež v súťažiach rally.

Pred vstupom Volkswagenu Golf GTI do rally už Opel Kadett zbieral víťazné trofeje. Automobil bol lakovaný do špeciálnej matnej čiernej farby. S výkonným 66 kW (90 k) motorom jazdil Opel Kadett B rýchlosťou až 170 km/h.

Od roku 1968 pôsobil Kadett B na 238 podujatiach, z ktorých na 222 získal pódiové umiestnenie (345 zlatých a 287 strieborných medailí). Pre individuálnych zákazníkov vyrábal Opel z modelu Kadett B verziu Olympia. Posledný Kadett B zišiel z výrobných pásov v júli 1973. Opel z tohto modelu vyrobil viac ako 2,6 milióna kusov.

MM, Opel

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov