Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volvo XC90 myslí na deti

Doprava detí v automobile je pre rodičov ťažkou úlohou. Niektoré malé deti sú nepokojné a neposedné, jeden z rodičov tak vždy musí na ne dozerať. Volvo im s tým v modeli XC90 pomôže.

Nový model XC90 priniesol do automobilového sveta niekoľko noviniek. Jednou z nich je nový typ predného sedadla, ktoré nadväzuje na nedávno predstavený koncept v Šanghaji. Špeciálne upravené sedadlo umožňovalo na zadnom pravom sedadle cestovať v najvyššom možnom luxuse.

Nové detské sedadlo však mieri na inú klientelu. Konštruktéri sa zamerali na 3 kľúčové body: ako dostať detskú sedačku čo najjednoduchšie do vozidla, zabezpečiť očný kontakt s dieťaťom a vytvoriť dostatok miesta pre rôzne potrebné doplnky.

Tím dizajnérov po predstavení komfortného sedadla pripravil plán na úpravu sedadla pre prevoz detskej autosedačky. Odstránením predného spolujazdcovho sedadla vznikne priestor na detskú sedačku a jeden z rodičov môže sedieť oproti dieťaťu.

Volvo destké sedadlo XC90

Koncept umožňuje otočiť sedadlo proti smeru hodinových ručičiek a v tejto polohe ho zablokovať. Pod ním vznikne úložný priestor na plienky, hračky a iné doplnky. Podľa automobilky je pre dieťa najvýhodnejšie cestovať v polohe proti smeru jazdy (do veku 3 rokov) z dôvodu nedostatku svalovej sily v krku a prudkom brzdení.

Pre rodičov môže byť nový typ sedadla pomôckou, vďaka ktorej sa cesta s malým dieťaťom absolvuje jednoduchšie a rýchlejšie. V držiaku nápojov tiež môže byť umiestnená fľaša, z výduchov ventilácie ohrievaná.

V roku 2014 oslávilo Volvo 50 rokov svojej práce v oblasti bezpečnosti. Prvý prototyp detskej sedačky v protismere jazdy bol predstavený v roku 1964 v modeli PV544. V tej dobe išlo o prevratnú novinku, ktorú v dnešných dňoch bežne využívame.

MM, Volvo

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov