Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dynamické brzdové svetlá pre motocykle BMW

BMW je novátorom aj v oblasti svetelných zdrojov a svetlometov. Dynamické brzdové svetlomety predstavili už v osobných vozidlách. V súčasnosti túto novinku zavádzajú do sériovej výbavy niektorých motocyklov.

Čas potrebný na zastavenie vozidla sa skladá z času plného brzdenia, času oneskorenia brzdového systému, času nábehu brzdového systému a času reakcie vodiča. Posledný menovaný faktor je ovplyvnený len dobou reakcie vodiča a technika tak môže túto časť brzdenia skrátiť len minimálne.

BMW však vyvinulo dynamické brzdové svetlá, ktoré dokážu upozorniť vodiča jazdiaceho za vozidlom o prudkom brzdnom manévri. Vodič tak môže skôr využiť plnú brzdnú silu. Vo vyšších rýchlostiach je dráha reakcie vodiča nezanedbateľná a predstavuje dôležité metre, ktoré môžu zachrániť ľudský život.

BMW Motocykle vyvinulo v rámci programu Safety 360 ° dynamické brzdové svetlo, ktoré varuje nasledujúce automobily výraznejšie o plnom brzdení. Nový typ svetlometu funguje v dvoch fázach. Prvá fáza sa aktivuje pri brzdení z rýchlosti nad 50 km/h.

BMW dynamické brzdové svetlá

Brzdové svetlá začnú blikať s frekvenciou 5 Hz. Druhý stupeň sa aktivuje pri prudkom spomalení pod rýchlosť 14 km/h. S blikajúcimi brzdovými svetlami sa zapnú výstražné svetlá. Tie zostanú zapnuté do momentu, kedy motocykel nezrýchli nad 20 km/h. Vodič ich však môže manuálne vypnúť.

Dynamické brzdové svetlá budú spolupracovať s najnovším systémom ABS Pro. Od modelového roka 2016 bude nový typ svetlometov v opcii pre modely R 1200 GS, R 1200 GS Adventure a S 1000 XR. V sérii bude pre modely K 1600 GT, GTL a GTL Exclusive.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov