Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Na okruhu v Nardo testujú vozidlá už 40 rokov

Automobilky potrebujú na testovanie nových modelov špeciálne miesta. S vozidlami jazdia v najhorúcejších a najchladnejších miestach na svete. Špeciálne testy tiež prebiehajú na uzatvorených tratiach.

Jedno z takýchto miest je v talianskom Nardo. V dnešných dňoch tam oslavujú významné výročie. Testovacie centrum totiž otvorili presne pred 40 rokmi. Jedinečná trať je svetovým unikátom s celkovou dĺžkou 12,6 km.

Od roku 2012 je prevádzkovateľom výhradne spoločnosť Porsche, ktorá tu testuje svoje vozidlá. Na ploche viac ako 700 ha je k dispozícii viac ako 20 skúšobných tratí. Vďaka miestnemu podnebiu tu môže automobilka testovať svoje automobily 365 dní v roku.

Nardo Porsche Nardo Porsche

Testovací okruh otvorili v roku 1975 a hlavným organizátorom bol Fiat. Automobilka tu testovala nové osobné a nákladné vozidlá. O 7 rokov neskôr pribudli dynamické testovacie priestory tiež pre najväčšie nákladné automobily.

V roku 1999 rozšírili testovaciu plochu o ďalších 5 000 m2. V tom období pribudli nové kancelárske a dielenské priestory. V roku 2002 a 2008 pribudli skúšobné priestory pre testovanie jazdného komfortu a hlučnosti.

Vtedy pribudla tiež manipulačná trať po vzore Nürburgringu s celkovou dĺžkou 6,2 km. Testovanie automobilov tu prebieha pod prísnym stupňom utajenia. Automobilky využívali ťažkú dostupnosť a odľahlosť okruhu.

Nardo Porsche Nardo Porsche

Na malom priestranstve tu môže automobilka testovať odolnosť voči korózii, kde simuluje na niekoľko týždňov rovnaké podmienky, ako za celú životnosť automobilu. K dispozícii sú rôzne povrchy ciest a rôzne klimatické podmienky pre simuláciu tých najťažších podmienok.

V Nardo zaznamenali tiež niektoré rekordné jazdy. V roku 1979 prekonal rýchlosť 400 km/h Mercedes-Benz C111-IV, ktorému namerali 403,9 km/h. O rok neskôr tu koncept ARVW od Volkswagenu prekonal dva rýchlostné rekordy trati.

V roku 1982 Porsche 928 S prešlo za 24 hodín 6 033 km s priemernou rýchlosťou 251,4 km/h. O 11 rokov neskôr model 928 GTS prekonal tento rekord s najazdenými 6 377 km a priemernou rýchlosťou 265 km/h. Súčasným držiteľom rýchlostného rekordu na trati v Nardo je Volkswagen W12, ktorý najazdil za 24 hodín 7 740 km s priemernou rýchlosťou 322,8 km/h.

MM, Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov