Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Iveco: 40 rokov

Značka Iveco oslavuje 40. výročie svojho založenia.

Je to dôležitý míľnik pre takú významnú spoločnosť, ktorá sa spolupodieľala na vytváraní dejín globálnej komerčnej prepravy. Nejde len o 40 rokov úspechov, ale aj o 150 rokov spolupráce so zákazníkmi, vynikajúcich výkonov a vozidiel, ktoré sú na cestách jednoducho neprehliadnuteľné a ktoré sú prísľubom technologických inovácií a trvalo udržateľnej prepravy.

V súčasnosti je Iveco značka spoločnosti CNH Industrial, svetového lídra na trhu kapitálového tovaru. Spoločnosť Iveco má výrobné závody v Európe, Číne, Austrálii, Argentíne, Brazílii a Afrike a obchodné zastúpenie vo viac ako 160 krajinách na celom svete. Pri príležitosti osláv svojich narodenín vytvorila spoločnosť Iveco špeciálne logo s náčrtom vozidla a so sloganom „40 rokov spoločnosti Iveco, 150 rokov skúseností“. Toto logo bude až do konca roku 2015 zobrazené na akejkoľvek písomnej komunikácii spoločnosti. Veľká časť osláv bude prebiehať na špeciálnej webovej stránke www.iveco40.com, ktorá je preložená do 14 jazykov. Dnes sa na nej začína súťaž, v rámci ktorej sa môžu fanúšikovia spoločnosti Iveco pripojiť k oslavám 40. narodenín a podeliť sa s ostatnými o svoje zážitky vo forme fotografií alebo videí. Každý týždeň bude najlepšia fotografia pridaná do virtuálnej knihy venovanej tomuto mimoriadnemu výročiu.

Iveco40

Spoločnosť vstúpila na trh v roku 1975. Vznikla spojením piatich špičkových európskych firiem, ktoré mali spoločne viac ako 150 rokov skúseností v oblasti dizajnu a výroby priemyselných vozidiel: Magirus-Deutz, Fiat, Lancia, Unic a OM. Fúziou piatich fungujúcich spoločností, ktoré mali už od konca 19. storočia významný vplyv na sektor komerčných vozidiel v Európe, vznikla globálna vízia s koreňmi vo viacerých krajinách: Fiat Industrial Vehicles z Turína v Taliansku, OM z Brescie v Taliansku, Lancia Special Vehicles z Bolzana v Taliansku, Unic z Puteaux vo Francúzsku a Magirus-Deutz z Ulmu v Nemecku.

Prostredníctvom akvizícií, partnerstiev a medzinárodných spoločných podnikov sa spoločnosť Iveco postupne vypracovala na jedného z najväčších svetových hráčov v oblasti cestnej prepravy. Stala sa z nej skupina s veľkým množstvom špecifických skúseností, ktorá vyvíjala tie najvýznamnejšie technologické inovácie a etablovala sa ako výrobca a obchodník na najdôležitejších rozvinutých aj rozvíjajúcich sa trhoch. Jedným z míľnikov bolo založenie spoločného podniku Iveco Ford Truck Ltd v roku 1986 (v podstate to bola fúzia) s divíziou spoločnosti Ford of Europe pre nákladné vozidlá. V roku 1990 skupina kúpila španielsku značku Pegaso, výrobcu priemyselných vozidiel. Počas svojej existencie získala spoločnosť Iveco vo svete dobré meno, uznanie a viacero ocenení, spomedzi ktorých vynikajú tri ocenenia „International Truck of the Year“ – v roku 1992 za Eurocargo, v roku 1993 za EuroTech a v roku 2013 za Stralis. Okrem toho nedávno získal nový model Daily ocenenie „International Van of the Year 2015“.

Spoločnosť Iveco tradične spolupracuje so zvučnými menami v medzinárodnom športe, takými boli napríklad športový velikán Scuderia Ferrari, prípadne novozélandský národný rugbyový tím All Blacks. Okrem toho pomáhala organizovať aj významné podujatia, na ktoré fanúšikovia dodnes spomínajú. Ako príklad si môžeme uviesť slávny projekt Overland, ktorý začal v roku 1995 expedíciou Rím – New York. Práve technológie od spoločnosti Iveco do veľkej miery vytvorili dobrú povesť nákladným vozidlám na celom svete. Oranžové vozidlá Iveco si získali priaznivcov na celom svete, keď prekonávali nebezpečné prekážky, extrémne situácie na cestách a odolali nepriazni počasia bez toho, aby museli výpravu ukončiť. Bol to neodškriepiteľný dôkaz o ich spoľahlivosti a kvalite. Spoločnosť Iveco vo svojich aktivitách pokračuje aj naďalej. V súčasnosti je oficiálnym sponzorom rallye Dakar, najslávnejšej rallye na svete, ktorá každoročne priťahuje milióny návštevníkov. Značka je tiež sponzorom tímu Iveco Petronas De Rooy na dobrodružnej výprave po Južnej Amerike, pri ktorej naskakuje husia koža. S tímom De Rooy spoločnosť vyhrala v roku 2012 rallye Dakar, na ktorom získala prvé, druhé a šieste miesto. V roku 2013, spoločnosť Iveco vyhrala 6 úsekov zo 14. Bolo to nezabudnuteľné dobrodružstvo.

Iveco (šr)  

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov