Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda už vyrobila vyše 750 000 Superbov

Superb je vlajkovou loďou automobilky Škoda. Medzi zákazníkmi je veľmi obľúbený. Od začiatku produkcie novodobých Superbov v roku 2001 vyrobila Škoda už vyše 750 000 kusov.

Škoda vyrábala modely Superb v 30. rokoch minulého storočia. Po dlhej pauze sa k názvu Superb vrátila v roku 2001 s interným označením B5. Odvtedy už vyrobili viac ako 750 000 kusov prvej, druhej a najnovšej tretej generácie Superbu.

Pre automobilku Škoda je toto číslo významný úspechom, ktorý dôkazom veľkej spokojnosti s vlajkovou loďou. Model Superb je už 14 rokov synonymom pre špičkovú kvalitu z Českej Republiky a určuje veľkostné rozmery interiéru v strednej triede.

V rokoch 1934 až 1949 vyrábala Škoda modely Superb. Názov vychádzal z latinského slova superbus, ktorý znamená vynikajúci, skvelý. Novodobé Superby začali schádzať z výrobných pásov v roku 2001 s generáciou B5.

Superb B5 vychádzal z koncernového vozidla Volkswagen Passat B5, s ktorým zdieľal podvozkovú platformu, nápravy, interiér a motorizácie. Pozdĺžne uložený motor vpredu poháňal predné kolesá cez 5-stupňové prevodovky.

Škoda vyrábala generáciu B5 výlučne v domácej továrni v Kvasinách, kde zišlo z výrobných pásov viac ako 136 tisíc kusov automobilov Superb. Škoda Superb B5 bola k dispozícii len v prevedení limuzína. Verzia kombi prišla na trh až s príchodom druhej generácie B6.

Superb B6 vyrábali tiež v Číne. Oficiálne predstavenie prebehlo v roku 2008. Škoda musela s výrobou tretej generácie investovať do továrne v Kvasinách viac ako 1,7 miliardy českých korún. Do roku 2018 plánuje Škoda investovať viac ako 7,2 miliardy českých korún.

Výrobná kapacita má postupne narásť na 280 000 automobilov ročne. V továrni v Kvasinách aktuálne pracuje 4 500 osôb. V priebehu tohto roka začne výroba Superbu tiež v Číne.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov