Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nový Jaguar XF

Jaguar chcel predstaviť novinku XF v tom najlepšom svetle. Využil na to oceľové laná, jeden model XF a profesionálneho jazdca. Predstavenie sa konalo nad riekou Temžou počas bežného pracovného dňa.

Oficiálne predstavenie novinky sa konalo 1. apríla na autosalóne v New Yorku. Britský kaskadér Jim Dowdall však s novým XF prešiel ponad Temžu vo výške 240 metrov po oceľových lanách. Kaskadér je známy účinkovaním vo filmoch o Bondovi alebo Indiana Jonesovi. Automobilka tak prezentovala ľahkosť a ovládateľnosť novinky.

Nová kabína ponúka kombináciu luxusných materiálov a povrchových úprav. Veľký 12,3-palcový displej a nový informačný systém spríjemnia cestujúcim pohodlie. Karoséria je vytvorená zo 75 % hliníka a voči predchodcovi má pohotovostnú hmotnosť nižšiu o 190 kg. Torzná tuhosť sa zvýšila o 28 %. Automobil je o 7 mm kratší a o 3 mm nižší. Rázvor je však o 51 mm dlhší a dosahuje 2 960 mm.

Jaguar XF Jaguar XF

Základnými vznetovými motorizáciami budú 2,0-litrové pohonné jednotky s výkonom 120 kW (163 k) a 380 Nm alebo 132 kW (180 k) a 430 Nm. Základnou výbavou je 6-stupňová manuálna prevodovka a v opcii 8-stupňový automat.

Najúspornejšia verzia ponúkne na danú triedu nízku hodnotu CO2, len 104 g/km. Ďalšie motory sú k dispozícii výlučne s automatickou prevodovkou. Zážihový motor so zdvihovým objemom 2,0 litra ponúka 176 kW (240 k) a krútiaci moment 340 Nm.

Šesťvalcové pohonné jednotky budú mať zdvihový objem 3,0 litra a spaľovať benzín alebo naftu. Zážihová verzia s preplňovaním ponúkne 250 kW (340 k) alebo 280 kW (380 k) a rovnaký krútiaci moment 450 Nm.

Vznetová verzia twin-turbo dosiahne maximálny výkon 220 kW (300 k) a krútiaci moment 700 Nm. Rozloženie hmotnosti na nápravy je podľa automobilky 50:50. Vpredu sú dvojité lichobežníkové závesy a zadná náprava využíva viacprvkové zavesenie.

Jaguar XF Jaguar XF

Automobil dostane do sériovej výbavy elektrický posilňovač riadenia. K dispozícii bude tiež pohon všetkých kolies. Medzinápravová rozvodovka využíva reťazový pohon a nie ozubené kolesá. Tento systém je tichší a účinnejší.

Jaguar XF

V príplatkovej výbave sa objavia tiež full-LED svetlomety, ktoré dostane model XF ako prvý z Jaguarov. Základný 10,2-palcový displej dopĺňa rozmerný 12,3-palcový informačný displej pred vodičom.

MM, Jaguar

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov