Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2015: Mercedes-Benz G 500 4×4

Automobilka Mercedes-Benz predstavila na autosalóne v Ženeve zaujímavý model. Vylepšená trieda G s novovyvinutým variabilným podvozkom poskytne mimoriadne zážitky v náročnom teréne..

Novinka je prírastkom do rodiny extrémnych modelov triedy G. V predchádzajúcom období predstavil Mercedes-Benz model G 63 AMG 6×6 s portálovými nápravami. Model G 500 4×4využíva rovnaké nápravy, ale len so 4 kolesami.

Rebrinový rám umožňuje pravé off-roadové dobrodružstvá. Automobil má voči sériovým verziám zvýšenú svetlú výšku o 299 mm . Kolesá s priemerom 22 palcov sú obuté do pneumatík 325/55 R22. Nastaviteľné tlmiče so športovým režimom oritom umožnia rýchle prejazdy zákrut na asfaltových komunikáciách.

Na želanie sú k dispozícii terénne pneumatiky s rozmerom 37×12,5×18 palcov. V sériovej výbave sú portálové nápravy a 3 aj počas jazdy uzamykateľné diferenciály . Portálové nápravy majú pridaný prevod, ktorý zvyšuje svetlú výšku vozidla a premiestni výškový stred kolesa nižšie voči stredu nápravy.

Mercedes-Benz G 500 4x4 Mercedes-Benz G 500 4x4

Svetlá výška novinky je 450 mm a brodivosť 1 000 mm. Výhoda portálových náprav je tiež v redukcii mechanického zaťaženia v celom hnacom trakte. Zaujímavosťou sú tiež 2 tlmiče na každé koleso.

Vodič môže zmeniť nastavenie podvozka z režimu Comfort na Sport v priebehu 15 milisekúnd. Dvojdielne 18-palcové disky majú za príplatok systém beadlock. Pneumatika sa pri montáži privrie medzi obomi polovicami disku a vnútorným kruhom beadlock.

Tento systém zabráni skĺznutiu pneumatiky z disku aj pri nízkom tlaku vzduchu. Pneumatiky tak umožnia jazdu v teréne pri tlaku 0,5 bar a menej. Dvojdielna ochrana podvozku z ušľachtilej ocele chráni automobil pri všetkých jazdných podmienkach.

Výška automobilu je 2,25 metra a šírka necelých 2,1 metra. Automobil bude mať v príplatkovej výbave položky Designo, ktoré dodajú novinke jedinečnosť. Interiér môže byť čalúnený do čiernej kože s bielymi kontrastnými švami.

Mercedes-Benz G 500 4x4 Mercedes-Benz G 500 4x4

Pohonnou jednotkou je vidlicový osemvalec so zdvihovým objemom 4,0 litra. Motor je preplňovaný dvojicou turbodúchadiel, ktoré sú umiestnené vo vnútri, medzi valcami motora. Priame vstrekovanie paliva zabezpečujú piezo-vstrekovače.

Plochy valcov sú opracované technológiou Nanoslide a sú dvakrát tvrdšie voči bežne používaným liatinovým vložkám. Koncovky výfuku sú umiestnené na boku vozidla. Výkon motora je 310 kW (422 k).

Vývojové oddelenie automobilky Mercedes-Benz je v rakúskom meste Graz. Od roku 1979 sa tu vyrábajú všetky osobné a komerčné vozidlá triedy G. Automobilka prezradila, že výroba tohto „monštra“ bude závislá od odozvy na koncept zo Ženevy.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov