Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz Sprinter: 20 rokov na trhu

Mercedes-Benz má v ponuke rôzne vozidlá určené na prepravu materiálov a viac ako 8 osôb. Sprinter je v ponuke už stálicou, prvý kus zišiel z výrobnej linky pred 20. rokmi.

Prvý Mercedes-Benz Sprinter zišiel z výrobnej linky v nemeckom Düsseldorfe v januári 1995. Prvá cesta 500 vozidiel viedla do pobočiek Mercedes-Benz po celom Nemecku. Pre Sprintery sa rozhodlo vo viac ako 130 krajinách už vyše 2,8 milióna zákazníkov.

Mercedes-Benz Sprinter sa stal synonymom pre transportéry s prípustnou hmotnosťou do 3,5 tony. V roku 2014 predal Mercedes-Benz vyše 186 000  Sprinterov. Takýto odbyt je pre automobilku úspechom.

Sprinter bol inovatívnym vozidlom už od začiatku predaja. V roku 1995 zaviedla automobilka ako prvý výrobca transportérov do ponuky systém ABS. Od roku 2000 sa používal jeho výkonnejší variant.

V roku 2002 prišiel do ponuky stabilizačný systém ESP. O 4 roky neskôr pribudla vynovená verzia systému Adaptive ESP. V najnovšej generácii má automobil asistent jazdy pri bočnom vetre, ktorý je v tomto segmente novinkou .

Mercedes-Benz Sprinter Mercedes-Benz Sprinter

Mercedes-Benz Sprinter je tiež novátorom v oblasti pohonných jednotiek. V prvom modeli použili vznetový motor s priamym vstrekovaním paliva a výkonom 90 kW (123 k). V roku 2000 pribudli najnovšie motory so vstrekovaním Common-Rail a výkonom do 115 kW (156 k).

Štvorvalcová pohonná jednotka bola kombinovaná s manuálnou prevodovkou ECO Gear, alebo od roku 2012 s automatickou prevodovkou. Najnovšia generácia Sprintera využíva od roku 2014 motory spĺňajúce emisnú normu Euro 6.

Mercedes-Benz Sprinter predávajú na rôznych miestach po celom svete: v Rio de Janeiro, Moskve, Pekingu, Los Angels alebo v Kapskom Meste. V súčasnosti vyrábajú Sprintery v nemeckom Düsseldorfe a Ludwigsfelde, v americkom Charlestone, čínskom Fuzhou, argentínskom González Catán a ruskom Nižnom Novgorode.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov